Savjeti za pranje automobila

pranje automobila

Brojni vozači voze svoje automobile na pranje u automatske autopraonice, ali ako se rotirajuće četke ne održavaju kako treba, može doći do oštećenja laka. Bez obzira što se automatske praonice biraju iz praktičnih razloga jasno je kako ćete ručnim pranjem uštedjeti novac i postići bolje rezultate. Slijede najbolji savjeti za pranje automobila.

Kako najlakše i najbolje oprati automobil? Auto se parkira na sjenovitom mjestu jer bi se na suncu moglo dogoditi da se voda brzo osuši i pritom ostavi tragove kamenca. Na auto treba utrljati nerazrijeđeni šampon za pranje jer se radi o najboljoj pripremi za rješavanje tvrdokornih mrlja.

Prije nego što se krene s pranjem automobila treba oprati kotače. Nakon što ste provjerili jesu li kotači hladni, poprskajte ih vodom, a nakon toga nanesite šampon za pranje automobila te krpom od mikrovlakana oribajte kotače.

Bilo bi dobro kada bi to učinili uz pomoć mekane četke. Mali procjepi do kojih je teže doći mogu se očistiti uz pomoć stare četkice za zube. Nakon ribanja sapunicu treba dobro isprati kako ne bi ostali tragovi.

Prelijte vodu preko cijelog automobila, a nakon toga prema uputama proizvođača jednu kantu napunite mješavinom vode i automobilskog sapuna, drugu kantu napunite samo vodom i napravite pjenu.

Potom se u pjeni smoči rukavica od mikrovlakana, nanese na automobil i krene s pranjem od krova prema kraju auta. Nije potrebno previše stiskati jer bi se moglo dogoditi da oštetite površinu automobila. Rukavica se povremeno ispere u kanti s vodom, a nakon toga se ponovno nanese pjena i nastavi se s pranjem. Na taj će se način s rukavice odmah ukloniti prljavština.

Potrebno je automobil cijelo vrijeme vlažiti vodom kako se ne bi počeo sušiti prije vremena. Nakon što ste očistili cijelu površinu svog auta uz pomoć vode iz crijeva isperite sapunicu.

Kada ste završili s ispiranjem, automobil treba obrisati papirnatim ručnikom jer će se tako izbjeći mrlje. Nakon malo više od deset minuta vaš će auto biti čist.

Ne treba zaboraviti da za pranje automobila nije dobro koristiti sredstvo za pranje posuđa jer bi se nakon pranja moglo dogoditi da na limu auta ostanu mrlje od vode.

Autor: S.Š., Foto: Szekeres Szabolcs/Shutterstock