Kako sigurno voziti

kako sigurno voziti

Nije nepoznanica kako je gornji dio tijela s rukama tijekom vožnje uglavnom u neprirodnom položaju zbog kojeg dolazi do naprezanja kod velikog broja vozača. Sljedećih nekoliko savjeta otkrit će vam kako sigurno voziti.

Kada sjednete u auto važno je da se sigurno odvezete do željenog odredišta i da vam je tijelo većinu vremena u prirodnom položaju sa što manje bolova u leđima, ali i nogama.

Kako sigurno voziti? Prije nego pokrenete vozilo provjerite jeste li dobro namjestili sjedalo i volan. Važno je isto tako provjeriti naslonjač za glavu koji treba biti čvrsto uglavljen.

U autu treba sjediti uspravnih leđa. Pored naslona koji treba biti čvrsto uglavljen, važno je da sjedalo podignete toliko da možete bez problema vidjeti ploču s instrumentima i cestu.

Dok sjedite koljena trebaju biti u ravnini s kukovima, a ako sjedite prenisko, rješenje je jastuk za sjedenje koji možete nabaviti u brojnim trgovinama za automobilske dijelove.

Ukoliko ste niskog rasta sjedalo treba pomaknuti naprijed kako bi noge mogle bez problema stiskati pedale. Ako ste visoki sjedalo ćete morati pomaknuti natrag, a bez obzira je li sjedalo više naprijed ili nazad, leđa moraju biti na naslonu.

Potrebno je namjestiti kut naslona koji ne bi smio imati veći otklon od deset do dvadeset stupnjeva u odnosu na pravi kut. Kada namještate visinu naslonjača trebao bi se nalaziti u visini vrhova ušiju, odnosno na sredini.

Sjedalo mora biti namješteno na način da podjednako podupire bedra. Prilikom pomicanja volana treba voditi računa da položaj mijenjate tako da vam bude lakše voziti.

Pravilan položaj podrazumijeva ispružena zapešća u položaju koji podsjeća na kazaljke na satu kada je deset sati ili kada su dva sata. Položaj je najlakše odrediti tako što će vam zračni jastuk biti usmjeren u prsa.

Ne zaboravite prije nego krenete namjestiti bočne retrovizore i bilo bi dobro da nikada ne stavljate ništa ispod sjedala, kako vam ne bi usred vožnje skliznulo sve do pedala i tako ometalo u vožnji.

Vožnja mora biti sigurna kako za vas tako i za ostale sudionike u prometu, pa ne zaboravite provjeriti svaki put prije nego krenete sve što vam je potrebno za sigurnu vožnju.

Autor: S.Š., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock