Kako prepoznati ukradeni auto

ukradeni auto
Ukradeni auto, Foto: Stuart Elflett/Shutterstock

Kod kupnje polovnog tj. rabljenog automobila potrebno je obratiti pažnju i na mogućnost da se radi o ukradenom vozilu. Sigurno nije bezazlena situacija u kojoj su se našli mnogi koji su kupili auto koji je bio ukraden, a da to tog trenutka nisu ni znali. Naime postoji nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da utvrdite radi li se možda o ukradenom automobilu.

Ako niste znali imate puno pravo da za manju količinu novaca kupite dobar polovan auto. Međutim kod takvih kupnji treba itekako biti oprezan, jer će biti teško uvjeriti nadležna tijela policije da se radi o samo dobroj kupnji.

Isto pravilo vrijedi i kod prekucanih brojeva šasije te vrhunski falsificiranih dokumenata. Nažalost kriminal se uvukao u sve sfere društva, a najviše upravo na tržištu auta. Kod kupovine auta njegovo podrijetlo nije nikakva garancija.

Velika se doza opreza preporuča jednim od najpopularnijih modela za koje se zna kako se puno kradu. Tu se prije svega misli na modele kao što je Golf, Passat, te većina modela Mercedesa, Audija, BMW-a, Jeepa…).

Prilikom provjeravanja auta dobro bi bilo baciti pogled na eventualna oštećenja koja mogu biti na području brave na vratima i samom kontaktnom ključu. I najmanje oštećenje može biti znak da je auto ukraden.

Brave i ključevi trebaju biti originalni, a ako nešto ne odgovara odmah odustanite od kupnje. Sva stakla trebaju imati tvorničke oznake. Izmijenjeno je staklo znak za uzbunu. Izmijenjen volan, ili ručica mjenjača također su sumnjivi. Ne dajte se zavesti privlačnošću sportskog mjenjača i volana.

Sumnjivim se smatra svježa boja koja može ukazivati na zametanje tragova. Potrudite se detaljno pregledati sve dokumente, odnosno njihovu ispravnost i to kod nadležne osobe. Pokušajte potražiti pomoć odgovarajućih stručnjaka.

Foto: Stuart Elflett/Shutterstock