Kako upaliti računalo

operativni sustav

Najpopularniji operativni sustavi na većini kućnih računala zasigurno su OSH od Macintosha te Windowsi od Microsofta. Što ako se takav operativni sustav ne podiže? Spomenuti softveri ne upravljaju samo računalom nego podižu cijeli sustav kada se uključuje računalo. Saznajte kako upaliti računalo.

Ako se prilikom podizanja ne uspiju ispravno učitati, na zaslonu se neće vidjeti ništa, možda će se čuti zvučno upozorenje ili će na zaslonu pisati pogreška, odnosno error.

Ukoliko se na zaslonu pokaže poruka “Missing Operating System” ili “Nedostaje operativni sustav” ili možda upitnik ukoliko koristite OSX, trebali bi odspojiti USB memorijske stikove te tvrde diskove svih uređaja koji su spojeni na računalo.

Ne zaboravite na tipkovnicu i miša koje treba prvo isključiti, a potom uključiti. Nakon toga treba ponovno uključiti računalo. Kada zakaže jedan od operativnih sustava, mnogi će prvo pokušati s opcijom restart ili isključenjem računala.

Ponekad problem može biti u tome da je računalo zaboravilo pravilan redoslijed pokretanja. Dio memorije koji je odgovaran za ovaj proces nalazi se na najvećoj ili matičnoj ploči. Na matičnoj ploči se nalaze se utori za RAM, zvučna i grafička kartica te procesor.

Za memoriju se brine mala baterija koja pomaže održati memoriju i onda kada je računalo isključeno. Potrebno je isključiti računalo, otvoriti kućište i pokušati otkriti gdje se na ploči nalazi baterija. Obično se radi o modelu baterije CR2023 koja podsjeća na novčić.

U nekim računalima se umjesto ovog modela mogu nalaziti valjkaste baterije. CMOS baterije je lako ukloniti iz računala, samo ih treba izvući iz ležišta. Bateriju je potrebno izvaditi iz računala i pričekati barem 20 minuta prije nego što ju vratite u računalo.

Nakon isteka potrebnog vremena bateriju možete vratiti na mjesto, zatvoriti računalo i pokušati ga ponovno upaliti. Koristite li operativni sustav OSX, računalo možete restartati tako što ćete istovremeno stiskati sljedeće tipke: Command+Option+P+R.

Ako se prilikom uključivanja računala čuju neobični zvukovi, to znači da je računalo tijekom rutinske provjere naišao na problem koji sada treba riješiti. Potrebno je zabilježiti broj zvučnih upozorenja te prenijeti stručnjaku je li se radilo o kratkim ili dugim zvučnim upozorenjima. Tako će se lakše moći utvrditi o kakvom se kvaru radi.

Autor: S.Š., Foto: rangizzz/Shutterstock