Kako promijeniti gumu na automobilu

Kako promijeniti gumu
Zamjena gume na autu, Foto: corepics/Shutterstock

Brojna istraživanja pokazuju da brojni vozači ne znaju kako promijeniti gumu na automobilu. Isto tako zna se da probušena guma nije rijedak kvar na autu i da često stručne službe moraju izlaziti na teren zbog ovog banalnog kvara. S obzirom da je promjena gume vrlo jednostavna, i da se s tim problemom možete susresti svaki dan, smatramo da bi svaki vozač trebao znati kako to učiniti.

Nažalost, u auto-školi vas neće to učiti, ali vas zato mi vodimo korak po korak kako vratiti automobil u vozno stanje! Kao prvo, važno je da povremeno provjeravate tlak rezervne gume. On s vremenom može pasti, pa vam se može dogoditi da je rezervna guma neupotrebljiva u trenutku kada vam najviše treba!

Kako promijeniti gumu
Foto: Pixabay

Prvi korak

Kada namjeravate promijeniti gumu, prvo se pobrinite da auto bude na ravnoj površini. Obavezno podignite ručnu kočnicu i ubacite u brzinu ili rikverc (ručni mjenjač), ili u P – parking (automatski mjenjač) Rezervnu gumu ćete najčešće naći ispod prtljažnog prostora. Tamo ćete naći i sav potreban alat – dizalicu i ključ. Ako ne znate gdje se nalazi guma, potražite u korisničkom priručniku.

Drugi korak

S kotača uklonite naplatke i kapice na vijcima. Ratkapu od kotača odvojite prstima ili odvijačem. Vijke otpustite ključem (ali ne do kraja) dok je auto još na tlu. Pri otpuštanju poštujte sljedeći redosljed koji možete vidjeti na slikama. Najprije otpustite prvi vijak, potom onaj preko puta njega. Ovisno o tome imate li 4 i 5 vijaka, pratite sliku 1 ili 2. Vijke otpuštajte u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako vam je teško otpustiti ih rukom, pokušajte ih odvrnuti nogom i težinom svoga tijela.

Treći korak

Namjestite dizalicu ispoda automobila. Obično ispod pragova imate točno određeno mjesto gdje se natakne dizalica. To mjesto ćete prepoznati po rupicama ili udubljenjima u koja sjedne dizalica. Počnite dizati automobil. Predvidite da ga toliko visoko dignete od poda da možete namjestiti rezervni kotač. Do kraja otpustite vijke i izvadite ih. Skinite kotač s probušenom gumom i stavite rezervni. Lagano pritegnite vijke prstima. Spustite auto s dizalice, i tek tada do kraja pritegnite vijke. Čestitamo, upravo ste promijenili gumu na automobilu!

Dodatni savjeti kako promijeniti gumu:

  • Ako je rezervna guma manjih dimenzija,  poštujte ograničenje brzine vožnje koje je navedeno na njoj.
  • Zamijenite rezervnu gumu pravom što prije.
  • Nemojte nikada snažno otpuštati ili zatezati vijke dok je auto na dizalici.
  • Mijenjanje gume je prljav posao, pa nije loše u auto imati par rukavica

Izvor: TESTvoznja.net, Foto: corepics/Shutterstock