Kako osigurati dodatni prtljažni prostor na siguran i ekonomičan način

veliki auto
Veliki auto, Foto: Anton Balazh/Shutterstock

Većina krovnih držača za prtljagu, a kojih ima u trgovinama automobilske opreme, može se podesiti i ugraditi na većinu modela automobila. Nožice za učvršćivanje oslanjaju se na žljebove krova automobila, a drže ih hvataljke zategnute šesterokutnim vijcima ili nazubljenim maticama ili samo utisnute na mjesto.

Također postoje modeli s mehanizmima u obliku hvataljki koji su namijenjeni automobilima bez žljebova. Odaberite držače koji će stati na krov, tako da ne prelaze izvan njegovih rubova. Način na koji natovarite držače za prtljagu odredit će njezin otpor vjetru, što će utjecati i na brzinu i na potrošnju goriva. Polegnite najveći kovčeg, a manje komade prtljage stavite naprijed. Polegnite manje torbe na vrh, na stražnju stranu kovčega tako da teret bude viši odostraga nego naprijed.

Za zaštitu od vremenskih uvjeta, prekrijte prtljagu velikim komadom cerade ili PVC folije. Stavite pokrov na držače tako da rubovi pokrova vise preko stranica. Natovarite prtljagu i preklopite krajeve pokrova preko vrha. Potom prebacite prednji kraj pokrova sve do stražnjega dijela kako biste dobili uredno zamotan paket bez zamotanih rubova okrenutih naprijed. Pričvrstite pokrov za držač konopcem ili rastezljivim paukom – rastezljivim užetom s elastičnim krakovima koji se šire iz središnjeg čeličnog prstena. Nikada ne prekoračujte težinu krovnog opterećenja koju preporučuje proizvodač, a pronaći ju možete u automobilskom priručniku.

Napumpajte gume na tlak preporučen za maksimalno opterećenje, što ćete takoder pronaći u priručniku. Uklonite držač za prtljagu kad nije u uporabi. Sam držač, bez prtljage, može povećati potrošnju goriva automobila za 5 do 10 posto.

Foto: Anton Balazh/Shutterstock