Kako upaliti plinski roštilj

kako upaliti plinski roštilj

Svi koji imaju vrt ili veću terasu svjesni su kako ovaj prostor mogu iskoristiti da bi mogli uživati u aktivnostima na otvorenom, bilo da se radi samo o opuštanju na vrtnoj garnituri ili možda pripremanju roštilja. Upravo se roštilj smatra zaštitnim znakom zabave na otvorenom, a kako bi mogli uživati u finim jelima dobro je znati kako najlakše upaliti plinski roštilj.

Plinski roštilj je postao sve popularniji i mnogo je onih koji su se odlučili upravo na ovakav način spremanja mesa i povrća. Ali što kada se ne želi upaliti? Ako niste u mogućnosti upaliti roštilj ili plamen skoro da i ne gori, slijedi nekoliko savjeta koji će pomoći riješiti ovaj problem.

Prvi korak podrazumijeva provjeru plina u boci. Budući da je propan težak, ukoliko se čini da je plinska boca previše lagana, to znači kako vjerojatno u njoj više nema plina. Prije nego što se pokuša upaliti plin, potrebno je provjeriti je li otvoren ventil.

Ukoliko električni upaljač ne baca iskru, treba promijeniti bateriju. Bit će potrebno odvinuti vijak na poklopcu upaljača ispod kojeg se nalazi baterija.

Sljedeći korak je da se pokuša resetirati regulator koji se odnosi na tlak plina. Zatvori se dotok plina na ventilu boce te se ukloni plinska cijev. Nakon toga se podigne poklopac roštilja i otvore svi plamenici na najviše dvije minute.

Kada su zatvoreni spoji se plinska cijev i otvori plamenik te ih se pokuša upaliti. Ovaj će postupak biti dovoljan za resetiranje regulatora tlaka za plin.

Regulator tlaka plina je metalni disk koji izgleda poput spoja između plinske boce i crijeva.

Treba provjeriti postoje li na plamenicima začepljenja. To je moguće učiniti tako što će se ukloniti rešetka s roštilja i oprezno izvući plamenike koji oblikom podsjećaju na slovo V.

Bit će dovoljno pronaći tanki drveni štapić pomoću kojeg ćete očistiti sve što se nakupilo u cijevi. Ovaj postupak treba ponoviti na svim dovodnim cijevima, bilo da se radi o cijevima koje se nalaze na krajevima plamenika ili onima iza kontrolnih gumba.

Sada kada ste upalili plinski roštilj možete se opustiti jer ćete uskoro uživati u najfinijim okusima brojnih jela te u društvu obitelji i najboljih prijatelja.

Autor: S.Š., Foto: Capvideo/Wikimedia Commons