Ružica Vinodola, poznata fešta

vrijeme berbe grožđa
Vrijeme berbe grožđa, Foto: Barockschloss/Flickr

Kako svako mjesto ima svoju priču koja korijene vuče iz davnih i pomalo zaboravljenih vremena, tako ima i Vinodol, koji pored mora i lijepih plaža nudi pregršt sadržaja među kojima su svoje mjesto našle i priče iz narodne predaje. U samom Vinodolu postoji jedna takva priča zabilježena prema usmenoj predaji, koja seže u davninu u vrijeme vladavine plemićke obitelji Frankopan. Prema priči stoji kako je nakon završetka berbe, u vinogradu, među beračima bila i Ružica, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija.

Okitili bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad, a posljednji put dogodilo se u 19. stoljeću 1880. godine. Kad malo bolje pogledamo zaista lijepi i jednostavni običaj koji je budio ono najljepše.

Na temelju ove priče ili predaje rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Prema predaji počele su se organizirati razne svečanosti kojima se nastoji dočarati duh Ružice iz prošlosti, odnosno svega onog što je nekada predstavljala.

Na tragu nekadašnjih običaja osmišljene su igre za natjecanje Ružica, a na tragu nekadašnjih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekoloških ili ručno izrađenih proizvoda. Isto tako u duhu nekadašnjih vremena ponuđene su igre, glazba i ples.

Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta prije svega vinodolskom prošlošću, a to je i pokazala raznim događajima na kojima se temelje ovi veseli dani koji najviše zabavljaju gledatelje.

Radi se o prije svega vrlo uspješnom projektu koji je Uspio približiti nekadašnje običaje koji su u prošlosti nešto značili i predstavljali. Ružica Vinodola obuhvaća bogati program koji obuhvaća sajam vina, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, jela po recepturi nekadašnjih vremena, tradicijske igre i radionice, folklore te akustičnu glazbu.

Autor: S.Š.  Foto: Barockschloss/Flickr