Otok Zverinac, kristalna bistrina mora

Sali, Zverinac
Sali, Foto: Andres rus/Wikimedia

Otok Zverinac pripada općini Sali na Dugom otoku. Želte li znati kako je dobio ime? Ako ste na koji trenutak pomislili na zvijeri, bili ste u pravu, jer se smatra kako je otok dobio ime po mnoštvu zvijeri koje su ovdje obitavale, od kojih ponajviše zmije. Zaista zanimljivo, ali vjerujemo i privlačno barem za sve one koji su više ljubitelji drugačijeg avanturističkog turizma.

Zverinac je otok u bogatom zadarskom arhipelagu između otoka Tuna Velog i Dugog otoka te sjeverne obale Dugog otoka sa površinom od 4,18 četvornih kilometara, čija obalna crta iznosi 14 km sa najvišim vrhom Klis.

Otok se prvi put spominje 1421. godine i to pod imenom Suiran, a tada se nalazio u posjedu zadarskih plemića. Kad već pričamo o povijesti, tada bi bilo dobro znati kako se u naselju nalazi barokna palača obitelji Fanfonga iz 1746. godine. Osim palače na otoku imate i priliku vidjeti ostatke iz rimskog doba u uvali pod nazivom Poripišće. Dakle povijest nas dočekuje na svakom koraku.

Na Zverincu uglavnom raste gusto grmlje, a gospodarsku osnovu čini poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo i naravno neizostavni turizam koji se sve više razvija. Za razvoj turizma bitno je spomenuti brodsku vezu sa susjednim otocima i Zadrom. U neposrednojh blizini otoka nalazi se mjesto Božava na Dugom otoku i otok Sestrunj.

Zverinac se može nazvati poželjnom destinacijom za sve one koji se žele odmoriti od svojih dnevnih obaveza i svega onoga što nosi radni život. Ljepota otoka očituje se u krajoliku koji privlači kristalnom bistrinom mora te izobiljem hlada. Prošećite ili se provozajte biciklom i upoznajte otok onako kako vam odgovara, u miru i svojim tempom.

Posebno je zanimljiva nautičarima a zateknete li se ikada tamo osladite se smokvam i okrijepite maslinovm uljem.

Autor: S.Š. Andres rus/Wikimedia