Vela Luka, mjesto bogate povijesti

mjesto vela luka
Mjesto Vela Luka, Foto: Wojtkow/Wikimedia

Razmišljate o putovanju, ali niste sigurni gdje biste se zaputili. Naša obala zaista ima velik izbor raznih mjesta od kojih je jednostavno teško utvrditi koje je ljepše. Odluka ovisi o tome jeste li više ljubitelj otoka ili kopna. Kada to utvrdite tada samo morate znati hoćete li se zaputiti prema sjevernom dijelu Jadrana ili možda malo južnije. Ako je Dalmacija vaša odluka zašto ne biste navratili do Korčule.

Nije nepoznanica kako je Korčula jedan od naših najposebnijih i najljepših otoka koji privlači svojom dugom i zanimljivom povijesti, počevši samo sa svjetski poznatim istraživačem Markom Polom za kojeg se pretpostavlja kako dolazi upravo iz grada Korčule.

Teško je izdvojiti određeno mjesto, svako od njih ima svoje posebnosti pa tako i opjevana Vela Luka. Nalazi se na zapadnom dijelu otoka u zaljevu čija dužina seže preko 9 km. Teško je početi o ljepotama tog dijela otoka.

Povijest mjesta seže dosta daleko, a tome idu u prilog pronađeni ostaci stari preko 20.000 godina u Veloj Spilji. Ovisno što više volite samo mjesto pruža razne sadržaje koji će zadovoljiti svačiji ukus.

Prvo se pobrinite da se dobro odmorite i tek onda krenete u upoznavanje. Nakon kavice koju ste odlučili popiti na maloj rivi mogli biste se zaputiti prema Veloj Spilji. Na 130 metara iznad razine mora nalazi se ulaz u spilju.

Nažalost događa se da je ponekad zatvorena, ali unatoč tome sama okolica je dovoljno privlačna za istraživanje. Nakon obilaska tog dijela otoka zaputite se prema dućanu sa suvenirima i maslinovim uljem. Otok ima dugu tradiciju spravljanja ulja, a možete ga kupiti po povoljnim cijenama.

Kada vam je polako već dosadilo šetanje i razgledavanje osvježite se na gradskoj plaži smještenoj s obje strane uvale. Plaža je betonirana s malim šljunčanim dijelovima koji pomalo djeluju zapušteno.

Bolji dojam ostvarit ćete na plaži hotela Adria u neposrednoj blizini mjesta, a koja je izolirana i kao stvorena za odmor u potpunoj tišini. Otok Proizda mjesto je na svega pola sata vožnje brodom, a gdje možete uživati u raznim specialitetima dalmatinske kuhinje i okupati se na jednoj od plaža.

Autor: S.Š. Foto: Wojtkow/Wikimedia