Nacionalni parkovi u Dalmaciji

Nacionalni park Kornati
Nacionalni park kornati; Foto: nijaba/Flickr

Dalmacija je jedna od najstarijih regija koja se proteže od otoka Paga gdje je granica Dalmacije i Kvarnera i to sve do Kotorskog zaljeva. To je regija bogata raznovrsnim sadržajima koji će zadovoljiti svakoga. Dalmacija pruža raznovrsnu zabavu koja uključuje velik broj destinacija sa bogatom kulturnom i povijesnom ponudom, odnosno velikim brojem znamenitosti, koji će ponajviše oduševiti sve one zaljubljene u povijest.

Pored bogate povijesti nudi brojna mjesta za odmor iz snova, što uključuje bogatu gastronomsku ponudu, velik broj prekrasnih plaža i uvala u kojima ćete se moći sakriti od nepoželjnih pogleda.Jednako tako bogata je Nacionalnim parkovima od kojih svaki nudi ljepote koje će vas očarati.

Nacionalni park Paklenica, nalazi se na planini Velebit u blizini Zadra. Zbog svojih prirodnih vrijednosti, bogate flore i faune te kraških i drugih fenomena 1949. godine proglašen je Nacionalnim parkom.

Nacionalni park Krka, nalazi se u blizini Šibenika čija je rijeka Krka poznata po brojnim vodopadima koji su nastali taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca. Prostire se na 142 kvadratna metra od kojih 25,6 kvadratnih kilometara čini vodena površina.

Nacionalni park Kornati smatra se jedinstvenom prirodnom pojavom koja je jedna od najrazvedenijih otočnih skupina, otočića razasutih po središnjem dijelu Jadrana. Kornati su posebni po raznolikom i bogatom biljnom i životinjskom svijetu, gdje kopneni dio parka izgleda kao pustinja, a zapravo se radi o području koje vrvi životom.

Kornati su poznati kao stanište poznate kune bjelice, iznimno rijetke životinje koja se često skriva od pogleda znatiželjnika. Dakle izuzetno ju je teško zamijetiti. Kornati se smatraju pravim rajem za nautičare koji će rijetko gdje u svijetu još moći vidjeti ovakve prirodne ljepote.

Autor: S.Š.  Foto: nijaba/Flickr