Rješavanje negativnih emocija

sto su emocionalne tegobe

Psihičke teškoće, bilo da su posljedica osobina ličnosti, biokemijske ravnoteže ili teških i neugodnih okolnosti i događaja, mogu snažno djelovati na vaše tjelesno stanje i kvalitetu življenja. Teškoće se često mogu olakšati suosjećanjem i potporom osobe u koju imate povjerenje te kućnim lijekovima i promjenama u načinu života.

Neprestani stres koji donosi življenje s nerazriješenim osjećajima kao što su tuga, srdžba, strah i napetost, može ostaviti fizičke posljedice jer mijenja razinu hormona i neurotransmitera (tvari koje prenose poruke između živaca). Od tih promjena možete postati spori i umorni, one mogu oslabiti vaš imunološki sustav i povećati podložnost infekcijama i bolestima kao što su reumatoidni artritis, koje izaziva napad vaših imunoloških stanica.

Način na koji emocionalno reagirate na životne probleme određuju vašu ličnost, iskustvo i okolnosti. Možete se razboljeti od problema s kojim netko drugi razmjerno lako izlazi na kraj. Ali, možete naučiti kako bolje rješavati emocionalne probleme.

Vaše uobičajene reakcije na teške situacije nisu nepromjenjive. Možda imate osjećaje koji su neugodno blizu površini, predugo traju i razaraju vaše dobro stanje i vaše odnose. No, možete naučiti drukčije izlaziti na kraj s raznim situacijama. Ili, ako ste suzdržani i potiskujete osjećaje u sebi, možete naučiti biti otvoreniji.

Nastojte upoznati sami sebe, prihvatite svoje jake i slabe strane, otkrijte svoje glavne životne ciljeve i posvetite im se.

Ako vam je donošenje odluka teško, vježbajte razjašnjavanje svojih mogućnosti i ciljeva. Ne bojte se prihvatiti osjećaj gubitka ili druge osjećaje vezane za životne mogućnosti koje ste odbacili.

Sjetite se da potpuno vladanje svim oblicima života nije ni moguće ni poželjno i tome prilagodite svoja očekivanja.

Dopustite ljudima oko vas da vam pomognu u teškim razdobljima. Imat ćete koristi od praktične pomoći koju će vam ponuditi, ali jednako je važno da imate nekoga tko će vam reći da vas razumije kako se osjećate.

Emocionalne teškoće su kaktkad posljedica problema u vezi. Iskušajte sljedeće tehnike kako biste usavršili vještinu komunikacije.

Rješavanje problema

Ako ste nesretni zbog nesporazuma s drugom osobom iskušajte sljedeće. Dogovorite sastanak na kojem će obje strane imati prigodu iznijeti svoje misli i osjećaje bez prekidanja.

Svoje misli iznosite u prvom licu. Primjerice: “Ja se osjećam loše kad to činiš.” Na taj način preuzimate odgovornost za svoju reakciju na postupak druge osobe. Komentirajte ponašanje, a ne osobu. Tad ta osoba može – ako želi i može preuzeti odgovornost za svoje ponašanje i promijeniti ga u budućnosti.

Autor: S.G., Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock