Tegobe u trudnoći

tegobe tijekom trudnoce

Većina žena je zdrava tijekom cijele trudnoće, ali goleme promjene koje se događaju u tijelu mogu izazvati niz tegoba i neugodnosti. Prirodni pristup, uz redovit medicinski nadzor u trudnoći, osobito su korisni u tom razdoblju, kad biste trebali uzimati samo najnužnije lijekove koje vam preporuči liječnik.

Devet mjeseci trudnoće jako utječe na ženino tijelo i to katkad može izazvati tegobe. Sve veća maternica može pritiskati druge organe i izazvati tegobe poput žgaravice, zatvora, hemeroida, proširenih vena i stresne inkontinencije.

Sve teže dijete, posteljica, amnijska tekućina, veća količina krvi i dodatne zalihe masnoće mogu izazvati umor i bol u leđima. Djetetove potrebe za željezom, kalcijem i drugim mineralima mogu u majke izazvati anemiju i tegobe sa zubima.

Osim toga, promjenjivo metaboličko, hormonalno i imunološko stanje tijela povećava rizik od dijabetesa, infekcija kandidom, nesvjestice, svrbeža, mučnine i povraćanja, tegoba s desnima i grčeva u nogama.

Ozbiljan poremećaj koji se zove preeklampsija može izazvati visok krvni tlak, migrenu, zadržavanje tekućine (koje rezultira otečenim rukama, licem i gležnjevima) te prelazak bjelančevina u mokraću. Ako se ne liječi, može utjecati na dovod kisika i hranjivih tvari djetetu pa može uzrokovati i spontani pobačaj.

Važno je odlaziti na redovite preglede ginekologu ili drugom stručnjaku kako biste se pobrinuli da se sve moguće tegobe koje, imate vi ili vaše dijete, što prije prepoznaju i izliječe.

Blago zatezanje trbuha obično se javlja od petog mjeseca trudnoće nadalje. No, to ne bi smjelo izazvati ništa više od blage neugode. Bolove u trbuhu u bilo kojoj fazi trudnoće treba shvatiti ozbiljno, osobito ako ih prati krvarenje iz rodnice. Mogu upućivati na problem koji treba hitno riješiti.

Blago krvarenje iz rodnice javlja se u 10 posto normalnih trudnoća bez ozbiljnih uzroka. Ali, krvarenje iz rodnice može biti i znak početka spontanog pobačaja, izvanmaterične trudnoće ili krvnog poremećaja.

Ako ste opazili bilo kakvo krvarenje, izbjegavajte fizički naporne aktivnosti, uključujući podizanje teških predmeta, barem nekoliko dana nakon što krvarenje prestane, i nemojte dugo stajati.

Kada ste trudni, posvećivanje pozornosti svome zdravlju nije ugađanje sebi, nego nužnost. Dovoljno odmaranja, blaga tjelovježba i zdrava prehrana među najvažnijim su čimbenicima za siguran dobar početak života vašeg djeteta.

Autor: S.G., Foto: Ermolaev Alexander/Shutterstock