Eterična ulja za mršavljenje

najbolji način za mršavljenje

Eterična ulja su sve popularnija u izradi prirodne kozmetike i liječenju, a ako osoba želi smršaviti uvelike joj mogu pomoći određena ulja. Tjelesna težina je određena vrstom i količinom hrane koja se unosi u organizam, kao i intenzitetom fizičkih aktivnosti, a upotrebom odgovarajućih ulja može se pomoći riješiti viška kilograma. Slijede eterična ulja za mršavljenje.

Određena eterična ulja će ubrzati sagorijevanje masnoća, neka će obuzdati želju za kaloričnom hranom, a neka će suzbiti apetit.

U aromaterapiji se primjenjuju različita eterična ulja kojima se uspijeva postići željeno psihičko stanje, a kada se udahnu isparavanja, mirisne molekule putuju do mozga gdje stimuliraju pojedine centre, uključujući tako limbički sustav koji će regulirati raspoloženje, pamćenje i emocije.

Ovisno o tome kojim uljima se osoba inhalira doživjet će stanje zadovoljstva, sitosti, spokoja i uzbuđenosti. Pojedina ulja mogu aktivirati moždane centre koji će kontrolirati osjećaj sitosti i gladi, a može ih se primijeniti kako bi se glad odgodila ili ublažila.

Kada osoba osjeti tjeskobu ili depresiju umjesto za namirnicama koje su bogate ugljikohidratima može posegnuti za eteričnim uljima koja će podići raspoloženje, a eterična ulja koja ublažavaju negativne emocije će istovremeno i smanjiti potrebu za ugljikohidratima.

Eterično ulje grejpa sadrži nootkaton, prirodnu tvar zaslužnu za stvaranje enzima AMPK, a taj enzim regulira stopu metabolizma i razinu energije. Kada se ova prirodna tvar unese u organizam, AMPK ubrzava kemijske procese u tkivu mišića, mozga i jetre. Istraživanja su pokazala da eterično ulje grejpa smanjuje potkožno masno tkivo, povećava izdržljivost i smanjuje težinu.

Eterično ulje bergamota poboljšava raspoloženje, podiže energiju i donosi spokoj. Depresija i anksioznost su stanja koja su odgovorna za emocionalan izazov prejedanja, posebice hranom koja je bogata ugljikohidratima. Takva hrana dovodi do privremenog osjećaja olakšanja, ali s vremenom izaziva debljanje i negativne emocije kao što su samokritičnost i krivnja.

Ulje bergamota će uspješno razbiti taj začarani kruh jer će za samo 15 minuta pojačati pozitivne emocije i veće razine energije. Isto tako će osoba koja koristi eterično ulje bergamota imati nižu razinu stresnog hormona, a smanjen stres i pozitivne emocije će ograničiti potrebu za emocionalno prejedanje i potaknuti zdravo mršavljenje.

Prirodno mršavljenje
Mršavljenje ovisi o mnogim faktorima, a da ne bi utjecalo na zdravlje dobro je znati kako izgubiti kilograme na prirodan način. Za prirodno mršavljenje važno je usvojiti zdrave navike i odreći se loših životnih navika.

Možete krenuti s uvođenjem umjerenih obroka krenuvši od doručka te smanjiti unos masti i rafiniranih ulja te tako što ćete obogatiti prehranu svježim voćem i povrćem, biljnim čajevima i prirodnim sokovima.

Prirodno mršavljenje moguće je osim uz eterična ulja i uz pomoć dodataka prehrani i čajeva kao što su:

  • Zelena kava – sredstvo za mršavljenje koje sadrži Svetol, koji potiče izgaranje masti te regulira količinu glukoze u krvi.
  • Beta glukan – topivo vlakno koje se nalazi u algama i gljivama, a pomaže kontrolirati dijabetes i sniziti kolesterol.
  • Zeleni čaj – sadrži katehine koji djeluju pozitivno na cjelokupno zdravlje te potiču gubitak tjelesne mase. Najvažniji katehin je epigalokatehin koji je najodgovorniji za manji opseg struka, jer povećava energiju potrebnu za metabolizam, apsorpciju hrane i probavu. Isto tako potiče čišćenje tijela od masnoća, zbog čega dolazi do smanjenja količine masnog tkiva.
  • Žuti čaj – potiče brzo izgaranje masti i sadrži enzim EGCG koji pored izgaranja pruža dovoljnu količinu energije za probavu.
  • Hibiskus – pomaže kod razgradnje ugljikohidrata.
  • Oolong čaj – pored toga što potiče mršavljenje, ujedno doprinosi smanjenju masnih naslaga.
  • Čaj od koprive- olakšava razgradnju masne hrane. Kopriva je lijek koji se u narodnoj medicini koristi za liječenje raznih tegoba, bilo da se radi o liječenju reume ili upale mokraćnih puteva. Iako nema nuspojave, ne bi ga smjeli konzumirati oni koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi jer može s njima doći u interakciju.
  • Lotus čaj – vodena biljka bogata polifenolima koji pozitivno djeluju na zdravlje. Pored toga što povećava razgradnju masnih naslaga te smanjuje akumulaciju triglicerida u masnoći, ujedno se koristi kao anti-age namirnica te za snižavanje krvnog tlaka.

Pomoći će i kombinacija limuna, vode i peršina. Ako popijete napitak na prazan želudac prije doručka, uspjet ćete izgubiti i do pola kilograma za jedan dan. Potrebno je usitniti 50 g peršina te iscijediti jedan limun preko peršina i pomiješati s 240 ml vode.

Vodu s limunom i peršinom možete piti 5 dana za redom tako što nećete propustiti ni jedan dan. Dok će limun izbaciti višak tekućine, peršin smanjiti nadutost, voda će doprinijeti smanjenju unos kalorija. Iako se radi o djelotvornom napitku ne treba zaboraviti kako u sve treba uključiti i zdrave namirnice te vježbanje.

Pronađite načina kako izgubiti kilograme prirodnim putem i zaštitite pritom svoje zdravlje.

 Autor: A.Z., Foto: Pressmaster/Shutterstock