AFA alge

klamatsko jezero

U najčišćem jezeru na svijetu se skrivaju AFA alge koje se hrane najčišćom vodom koja dolazi iz vulkanskih i geotermalnih izvora. Pogoduju zdravlju duha, tijela i uma jer rastu u izravnom dodiru s energijom sunca. Imaju iznimnu ljekovitost zbog čega ih se smatra hranom budućnosti.

Alge su vodeni, fotosintetski organizmi bez cvjetova, lišća ili korijena. Pretpostavlja se da postoji preko 25.000 vrsta od kojih većinu čine morske alge dok se ostatak odnosi na slatkovodne alge. Mogu biti različitih veličina od najmanjih koje je potrebno 1.000 puta povećati kako bi se mogle vidjeti, do velikih trava koje mogu narasti i do 50 m.

AFA alge

Radi se o jednoj od najcjelovitijih prirodnih hrana koja sadrži spektar visokovrijednih i prirodnih nutrijenata. One su najcjelovitija su prirodna hrana i sadrže širok spektar prirodnih i visokovrijednih nutrijenata.

Bogate su antioksidantima, enzimima, bjelančevinama, klorofilima i Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama. Sadrže 60 minerala od kojih su najcjenjeniji željezo, magnezij, krom, selen i cink.

Ljekovita svojstva afa algi su:

 • poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava
 • zaštita od slobodnih radikala i radijacije
 • poboljšanje probave
 • smanjenje razine kolesterola u krvi
 • sprečavanje osteoporoze
 • smanjenje kiselosti organizma
 • poboljšanje izgleda kože
 • jačanje imunološkog sustava
 • detoksikacija i pomlađivanje organizma

Posjeduju antikancerogena svojstva, a odlične su i za regulaciju tjelesne težine, poboljšanje sna, poboljšanje koncentracije i pamćenja te pomoć kod depresije, kroničnog umora i stresa. Većina osoba će već nakon kratkog vremena osjetiti poboljšanje.

Ovu vrstu algi mogu konzumirati sve dobne skupine uključujući starije osobe, sportaše, djecu, trudnice, vegetarijance i dojilje. S obzirom da su odlična nadopuna prehrane mogu se davati i kućnim ljubimcima.

1 do 3 grama je preporučena dnevna doza, a za vrijeme konzumiranja se preporučuje povećati unos vode u organizam. Bogate su vrijednim nutrijentima koji se lagano asimiliraju i dolaze do stanice, a tijelo ih prirodno i lako prepoznaje kao hranu.

Savršena su kombinacija esencijalnih tvari, vitamina i minerala, a zbog velikog pozitivnog učinka na živčani sustav i njihovih sposobnosti nadopune energijom i obnove umornih stanica proglašene su najboljim eliksirom za mozak.

Dobre su poticanje koncentracije, a pogoduju i njegovanom i zdravom izgledu. Redovitom konzumacijom može se poboljšati izgled uvenule i suhe kože, spriječiti bore i riješiti se kapilara i proširenih vena. Iznimno su zdrave te se preporučuje njihova konzumacija što češće.

Morske alge

Morske alge se kao dio prehrane najviše koriste u Kini i Japanu, a kako su u pitanju namirnice s manjim postotkom kalorija te obogaćene vlaknima, fitokemikalijama, vitaminima i mineralima, sve su popularnije i u drugim državama.

Morske alge imaju nekoliko dobrobiti za zdravlje kao što su:

 • pomažu kod mršavljenja
 • omogućuju bolji rad štitnjače
 • antioksidativno i antibakterijsko djelovanje
 • snižavaju krvni tlak
 • snižavaju LDL kolesterol

U prehrani se najviše koriste alge:

 • Arame – bogate su jodom zbog visokog udjela morske soli, a koji je neophodan za bolji rad štitnjače. Imaju dovoljno magnezija što pomaže sačuvati zdravlje kostiju. Arame alge pomažu u borbi protiv raka, obnavljaju kožu, jačaju nokte i imunitet te sprječavaju gubitak kose. Često se serviraju kao dodatak juhama, kuhanom povrću ili salatama.
 • Nori – pripadaju crvenim algama te se smatraju najpoznatijom vrstom na svijetu. Obiluju A i B vitaminima te kvalitetnim bjelančevinama, željezom i kalcijem. Snižavaju kolesterol te štite rad živčanog sustava. Unutar poznatih algi nalazi se ulje koje sprječava začepljenje arterija te taurin s kojom se smanjuje krvni tlak. Koriste se za pripremu sushija.
 • Wakame – smeđa alga bogata mineralima te A, C, D, E i K vitaminima. Poznata je po tome što snižava krvni tlak, osvježava organizam te ublažava probleme sa srcem. Poput većine drugih smeđih algi utječe na potrošnju masti te olakšava gubitak težine. Najpopularnija je u istočnim zemljama gdje se često može pronaći na jelovnicima vrhunskih restorana. Kod pripreme jela najviše se koriste kao dodatak miso juhama.
 • Kombu – raste u morskim dubinama, a u idealnim uvjetima može narasti više od 10 metara. Blagog je okusa i trakastog oblika. Sadrži brojne minerale, a najviše jod te B12, C, E i K vitamine. Važna je za bolji rad mozga i živčanog sustava. Pomaže kod rada jetre, snižava krvni tlak te jača krvne žile. Zbog lakše probavljivosti dodaju se jelima od grahorica.

Slatkovodne alge

Pored AFA algi koje spadaju u slatkovodne alge, ne treba zaboraviti i na Chlorellu. Chlorella pyrenoidosa je slatkovodna mikroalga zelene boje koja sadrži mali postotak koncentracije klorofila.

Bogata je aminokiselinama, enzimima, mineralima, B, C i E vitaminima, beta – karotenom te proteinima. Pomaže regulirati šećer, krvni tlak, ojačati imunitet te očistiti organizam. Bez obzira za koju ste vrstu odlučili jasno je kako se radi o važnim prirodnim lijekovima.

Autor: A.Z., Foto: Cole, R.S./Wikimedia