Vrtovi u posudama

vrtovi u teglama

Vrtovi u posudama traže poseban tretman, no mogu biti dobra zamjena “pravim” vrtovima. Vrtovi u posudama odlični su za balkone i terase gdje nemate mogućnosti saditi biljke izravno u zemlju. U ovakvim vrtovima, nužno je češće zalijevanje biljaka jer su posude u kojima su posađene biljke mnogo pliće nego kod sadnje u zemlju.

Zemlju u posudi ili loncu prorahlite svaki mjesec kako biste spriječili da se zemlja zakori  na mjestima gdje biljke rastu kako ne bi prestala uzimati zrak, hranjive tvari i vodu.

Živite li  u stanu ili želite posaditi biljke na krovu zgrade, provjerite ograničenje za težinu prije no ih opteretite  sa velikim posudama. Dobro je znati da u suhom stanju jedan kubni metar zemlje teži jednu tonu! Ako na to dodamo težinu posude, vodu i biljke, mogli bi doći do opterećenja koje nosači ne mogu podnijeti.

Prije postavljanja prozorske kutije i sadnje vašeg vrta u posudama, provjerite je li vam to dozvoljeno kako vam sav trud ne bi bio uzaludan. Negdje to mjesne vlasti zabranjuju, a ponegdje postoje vlasnici zgrada koji ne odobravaju ovakvu sadnju jer se boje da će se struktura zgrade uništiti.

Bitno je da je prozorska kutija dobro pričvršćena i tada ne bi smjelo doći do nikakvih oštećenja. (za tu svrhu možete nabaviti posebne okvire) i bitno je da je opskrbljena podloškom iz kojeg neće curiti voda van na nepoželjna mjesta.  Osim što su privlačne, biljke imaju još jednu funkciju, a to je da otežavaju provalnicima ulazak u stan.

Kada planirate dizajn prozorske kutije, razmislite o tome da stvarate minijaturni pejsaž. Uključite neke minijaturne ili sporo rastuće biljke kao što je crnogorica, i stavite jedan ili dva bršljana Dodajte boje s nekoliko ljetnih biljaka kao što su prekrasne petunije, minijatrune ciklame,  zimske maćuhice ili s nekoliko lukovica minijaturnih tulipana, koji u proljeće izgledaju prekrasno.

Autor: S. G., Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock