Prirodni lijek protiv PMS-a

prirodni lijek protiv pms-a

Problem nisu samo glavobolje, nadutost i promjene raspoloženje. Ono što najviše smeta mnoge žene je što se spomenuto stanje ponavlja svakih mjesec dana. Kako bi bili sigurni da ćete s vremenom ublažiti tegobe koje prethode mjesečnici, slijedi prirodni lijek protiv PMS-a.

Najbolji način u borbi protiv predmenstrualnog sindroma nisu preparati koji se mogu nabaviti u ljekarnama, nego promjena u načinu života. Zdrave životne navike samo su jedan dio priče kako ublažiti razdražljivost te pritisak u trbuhu, a uključuju i vježbanje te zdrave namirnice. Svi zajedno podrazumijevaju način kako ublažiti PMS.

PMS obično počinje tjedan do dva prije mjesečnice kad većina žena osjeća pritisak u trbuhu, ima osjetljive dojke te glavobolju i križobolju. Spomenuti simptomi povezani su s neuravnoteženim hormonima kao što su progesteron i estrogen. Njihove se razine prije menstruacije mogu povećati i onda spustiti.

Kako ublažiti predmenstrualne tegobe

Najbolji prirodni lijek protiv PMS-a podrazumijeva više toga pa se na prvom mjestu nalazi vježbanje. Želite li pobijediti bolove u leđima, trbuhu kao i glavobolju, bilo bi dobro odlučiti se za aerobne vježbe. Važno je vježbati sve dok se ne oznojite jer će se tako smanjiti količina slobodnog estrogena.

Potrebno je paziti na prehranu te unositi manje soli u organizam. Dokazano je da sol podupire zadržavanje tekućine, što na kraju uzrokuje napuhnutost. Na popisu namirnica koje bi trebalo izbjegavati nalazi se prerađena hrana, kupovne juhe kao i grickalice.

Treba smanjiti razinu kave i alkohola te jesti namirnice bogate vlaknima, budući da takva hrana pomaže izvući višak estrogena iz organizma. Ne zaboravite piti vodu jer će tako višak soli izaći iz tijela.

Koliko god nekad bilo teško odoljeti, savjetuje se izbjegavanje slatkiša. Sve namirnice u kojima ima previše šećera povećat će količinu šećera u krvi, zbog čega ćete biti razdražljivi i umorni.

Prije nego dobijete mjesečnicu simptomi poput bolova u donjem dijelu trbuha i križobolja mogu se ponekad pojačati. Zato treba voditi računa o dovoljnom unosu magnezija kao i kalcija. Kombinacija dva minerala pomoći će ublažiti, ako ne i spriječiti simptome.

Želite li biti sigurni da ćete moći ublažiti razdražljivost kao potištenost, na popis neophodnih sastojaka pored kalcija i magnezija treba dodati i B vitamin. Njega možete pronaći u žitaricama, ribi i peradi.

Konopljika je biljka koju pomaže smanjiti predmenstrualne simptome. Dovoljno je uzeti najviše dvije kapsule od 225 mg dnevno dok još niste dobile mjesečnicu. Nažalost nadomjestak konopljike ne može odmah djelovati, a ponekad je potrebno i do 6 mjeseci dok ne počnete osjećati njezino djelovanje. Odaberite najbolju metodu.

Autor: S.Š., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock