Mikrosporoza kod mačaka

uređivanje mačke

Mikrosporoza kod mačaka je jedno od najčešćih gljivičnih oboljenja kod mačaka, a uzrokovano je gljivicama roda Microsporum. Bolest je poznata po tome što se sa životinje može prenijeti na čovjeka, a najčešće se javlja početkom jeseni i krajem ljeta. Prenosi se direktnim kontaktom s bolesnom mačkom ili nositeljem uzročnika. Zaražene životinje ili ljudi ne moraju imati izražene simptome jer velik broj zdravih mačaka može biti nositelj uzročnika.

Bolesti najčešće podliježu djeca zbog svog imunološkog sustava koji se još nije u potpunosti razvio, a i djeca često bez kontrole diraju nepoznate mačke. Uzročnik mikrosporoze je otporan na nepovoljne vanjske utjecaje, a na okolini može preživjeti i do nekoliko mjeseci, zbog čega se lako zaraziti i preko kontaminiranih predmeta. Uz liječenje potrebna je i dezinfekcija prostora u kojem je zaražena životinja boravila.

Simptomi mikrosporoze

Ovo gljivično oboljenje se manifestira s više ili jednim područjem bez dlake na tijelu, a promjene mogu biti nepravilnog, okruglog ili ovalnog oblika. Na zahvaćenim mjestima koža pokazuje promijenjen izgled te se pojačano ljuska. Na koži se mogu pojaviti i upalne promjene. Takve komplikacije su posljedica naknadne infekcije bakterijama koje su životinji izrazito neugodne.

Područja bez dlake mogu zahvatiti veće površine tijela, ali mogu biti i manjeg promjera. Ovisno o lokaciji postoje dva oblika mikrosporoze kod ljudi.

Ako se zaraze određeni dijelovi tijela promjene na koži se javljaju u obliku krugova koji imaju crveni uzdignuti rub, a unutrašnjost kruga je normalne boje. Istovremeno je prisutno i fino prhutanje, dok su u sredini kruga moguće i manje krastice. Zaražena kosa i vlasište na tim mjestima ostaje bez vlasi, a otpada u ovalnim plohama ili krugovima. Sve navedene promjene su praćene jakim ili umjerenim svrbežom.

Ako postoji sumnja zaraženosti mikrosporozom potrebno je napraviti pregled životinje kako bi se utvrdilo je li životinja zaražena. Kod pregleda se koristi Woodova lampa koja producira ultraljubičaste zrake u zamračenoj prostoriji. Ultraljubičaste zrake prolaze kroz staklo i uzročnici mikrosporoze fluoresciraju zeleno žutu boju. No pregled Woodovom lampom nije sasvim pouzdan, ali sigurnu dijagnozu mogu odraditi uzorci skinuti s promijenjenih mjesta, koji se zatim šalju na laboratorijsku analizu.

Autor: A.Z., Foto: KumikoMurakamiCampos/Shutterstock