Živogošće, turističko mjesto na jugu

šljunčana plaža

Makarska rivijera smatra se prekrasnim dijelom obale koji obuhvaća velik broj manjih mjesta poput Brela, Tučepa, Podgore i mnogih drugih. Teško je izdvojiti koje je mjesto najljepše jer svako od njih ima ono nešto zbog čega im se turisti vraćaju svake godine. Tako je i sa Živogošćem, još jedno mjesto na rivijeri koje se nalazi u podnožju Biokova.

Ovo malo mjesto sastoji se od tri manja naselja poput Dube, Blata i Porata. Administrativno Živogošće pripada Podgori, a od Makarske je udaljeno samo 20 km.

Mnogi se zapućuju prema ovom dijelu obale iz razloga što imaju potreban mir, a kada požele malo gužve i veći izbor sadržaja, na samo nekoliko minuta vožnje nalazi se veći grad Makarska kojem gravitiraju sva manja mjesta rivijere. Živogošće se nalazi na odličnoj poziciji i to na 80 km udaljenosti od Splita.

U ponudi smještaja gosti mogu birati između privatnog i hotelskog smještaja te mnogih kampova. Ovo popularno turističko mjesto svojim gostima nudi jednodnevne izlete u obližnja mjesta.

Svetište Vepric jedna je od lokacija koju mnogi posjećuju. Na samom ulazu u grad Makarsku na šumovitim obroncima nalazi se lurdsko svetište Vepric. Svetište je nastalo 1908. godine u špilji. Vepric se sastoji od ispovjedaonice, doma za duhovne vježbe, kapele, oltara i postaje križnog puta.

Biokovo je kao stvoreno za one koji vole planinariti i doživjeti pogled na cijelu rivijeru s vrha planine. Do vrha planine možete doći na nekoliko načina. Minibus vas vozi jedan dio puta, dok ostatak morate proći pješice.

Za one malo hrabrije tu je put koji vodi prema vrhu kroz polja i borove šume. Put traje oko 5 sati i zato je važno da se opskrbite vodom i potrebnom opremom. Ne preporuča se odlazak na Biokovo u japankama. Botanički vrt pored sela Kotiština još je jedno mjesto koje privlači mnoge turiste.

Živogošće je postalo popularno zahvaljujući ljepotama borove šume, maslinika te povezane plaže koje se prostiru na 6 km. Pored prekrasnih šljunčanih plaža na kojima najviše uživaju najmlađi, Živogošće nudi i čisto more, a za one koji žele doživjeti nezaboravan pogled na okolicu tu je i vrh Sutvid na 1155 metara.

Autor: S.Š., Foto: Standa Riha/Shutterstock