Čarobnjakov šešir

Ulice grada na kojima se odvija život, Foto: Orlovic/Wikimedia

Svi se sjećamo poznatog dugometražnog crtanog filma iz 1990. godine koji je bio snimljen u suradnji između hrvatske produkcijske kuće  CroatiaFilm i američke Fantasy Forest. Čarobnjakov šešir svima nam je drag crtić koji će dugo ostati kao jedan od onih koji su u svoje vrijeme izazivali veliko oduševljenje. Danas kad spomenemo ovaj crtić svi će se sjetiti o čemu pričamo, no ne znamo koliko ste upoznati s činjenicom kako postoji jedna udruga istog naziva, a koja djeluje samo u svrhu zabave i veselja.

Udruga Čarobnjakov šešir nastala je krajem 2004. godine i to ponajviše zbog toga što se smatralo potrebnim da se osnuje udruga koja će sve svoje aktivnosti usmjeriti prema zabavljanju drugih. Pod aktivnostima podrazumijevamo žongliranje, cirkusku umjetnost te razne ekološke projekte.

Cirkuski dio ove udruge proizašao je iz skupine “Nova loza lude mame” te skupine pulskih uličnih zabavljača. Pod cirkusarijama podrazumijeva se uveseljavanje za skoro svaku prigodu, a pritom mislimo na svadbe, rođendane, pučke fešte i razne promocije.

Program cirkusanata podrazumijeva klaune, žongliranje, žongliranje s vatrom, animaciju, modeliranje balona, hodanje na štulama, hodanje po žici i konopu, akrobacije na svili, akrobalans te razne druge aktivnosti osmišljene tako da vas zabave.

Pored zabavnog programa, cirkusarija podrazumijeva i brojne radionice koje su usmjerene prije svega na približavanje određenih  vještina najmlađima, za koje su se razni pedagozi složili da bi im bilo korisno, jer pomaže djeci u razvoju mjerodavnosti u kategoriji individualnog.

Pored cirkusarija odnedavno je započela Mala cirkuska škola poznatija kao “Čiribu”, a koja obuhvaća cirkuske vještine kao što su žongliranje lopticama, čunjevima i diabolom, vožnju motociklom i rad na akrobatskoj svili.

Ako niste sigurni raspitajte se malo o tome kako se u posljednjih 30 godina u svijetu proširio trend provođenja projekta koji cirkuske vještine predstavljaju kao aktivnosti sa čitavim nizom pedagoških vrijednosti.

Tu se može postići fizička izdržljivost i gipkost, te artikulacija i koordinacija pokreta, što najviše doprinosi razvoju koncentracije, budnosti duha i ustrajnosti. Također potiču kreativnost i samopouzdanje.

Možemo slobodno tvrditi kako se radi o relativno novim programima kojima se nastoji prije svega pomoći djeci, s tim da će se cijelo vrijeme dobro zabavljati, a da neće ni primjetiti kako zapravo cijelo vrijeme uče razvijati vještine koje će im kasnije itekako pomoći.

Autor: S.Š.  Foto: Orlovic/Wikimedia