Pripreme za trudnoću

prije trudnoće

Neke žene ostanu u drugom stanju, bez da su to planirale, dok druge nikako da ostanu trudne, koliko god to one željele. Ukoliko planirate trudnoću, bilo bi dobro da prije nego zatrudnite poduzmete određene mjere, kako bi imale zdravu trudnoću.

Počnite vježbati što prije, jer ukoliko počnete vježbati i prije nego ostanete u drugom stanju, napraviti ćete si temelje za vježbanje i u trudnoći. Vježbanjem možete spriječiti nepotrebno debljanje u trudnoći, možete izbjeći naticanje tijela uzrokovano viškom vode, možete spriječiti mučnine i ojačati svoje zglobove i mišiće.

Uz vježbanje ćete dobiti i potrebnu energiju i snagu, koja će vam u trudnoći biti prijeko potrebna, a kako u drugom tromjesečju vaše srce počinje duplo brže kucati, potreban vam je dobar kardio trening, kako bi mogli to podnijeti. Ne zadajte si velike ciljeve i počnite vježbati tako da počnete sa laganim vježbama, pa postupno povećavajte.

Za normalan tijek trudnoće i razvoj ploda, potrebna je pravilna prehrana. No čak i ako se pravilno hranite, ne znači da u tijelo unosite sve potrebne vitamine i minerale, pa bi trebali posebnu pozornost obratiti na sve što vam je potrebno u trudnoći.

Multivitamini će zadovoljiti sve potrebe vašeg organizma, a željezo koje je potrebno konzumirati u trudnoći, može pospješiti moć začeća, pa ga konzumirajte svaki dan. Isto tako tijekom trudnoće trudnicama se preporučuje konzumirati folnu kiselinu, isto vrijedi i za žene koje žele ostati u drugom stanju.

Ukoliko imate viška kilograma, može vam se javiti dijabetes, kardiovaskularne bolesti, itd. Pokušajte smanjiti kilažu, ukoliko je prekomjerna, kako bi lakše mogle ostati u drugom stanju. Manjak ili višak kilogrmaa narušavaju ravnotežu hormona u organizmu, koji utječu na ovulaciju.

Prije trudnoće bilo bi jako dobro da prestanete pušiti ukoliko ste pušač! Dajte si vremena da se odviknete od pušenja, kako bi bez problema mogle prestati pušiti u trudnoći. Isto tako pasivno pušenje jako loše utječe na trudnicu i njenu bebu, pa bi se trudnice trebale kloniti zadimljenih prostora.

Autor: A.Z., Foto: aniad/Shutterstock