Dolazak drugog djeteta u obitelj

dijete beba

Rođenje djeteta donosi veliku promjenu u svaku obitelj, kako za odrasle, tako i za malo dijete ukoliko je novorođeno dijete drugo po redu. Sva prvorđena djeca dolaskom novog djeteta imaju promjena u svom životu, pa tako imaju i reakcije na novonastalu situaciju. Neka reagiraju burno, neka malo manje burno, kako god vaše dijete reagiralo na dolazak male bebe u kuću, u nastavku vam donosimo par savjeta kako postupiti u tim situacijama.

Vašem starijem djetetu neće se svidjeti dolazak novorođene bebe u kuću i to je sasvim normalno, pogotovo kada se mala beba ponaša neprimjereno za djetetove pojmove i kada zaokupira svu pažnju njegove mame. Još kada se k tome uzme u obzir da je mama zbog nove bebe bila u bolnici i da se sada oporavlja, starije dijete osjećati će ljutnju prema maloj bebi.

Uz sve to, novorođena beba okupira pažnju cijele familije, što se starijem djetetu nikako neće svidjeti, pogotovo zato što je do sada bilo u centru pažnje. Kada shvati da nije više sva pažnja usmjerena na njega, dijete će se povući u sebe ili pokazivati ljutnju.

Prije rođenja djeteta trebate starije dijete pripremiti na to da će majka nekoliko dana biti u bolnici i da će se doma vratiti sa malom bebom, koju će svi dolaziti vidjeti. Isto tako pripremite dijete da će majka po povratku iz bolnice biti iscrpljena, te da će joj trebati nekoliko dana da se odmori.

Nikada djetetu nemojte lagati i davati mu lažna obećanja, poput onih da ćete mu roditi prijatelja s kojim će se igrati! Pripremite dijete da će beba koju rodite biti dosadna i naporna, ali da će taj period trajati kratko i da će se ubrzo kako beba raste sve više moći igrati i družiti.

Organizirajte si pomoć u kući nakon povratka iz rodilišta, kako bi što više slobodnog vremena mogli provesti sa svojim starijim djetetom, kojem ćete isto tako biti potrebni. Isto tako starijem djetetu pričajte više nego inače koliko ga volite i koliko vam je važno u vašem životu.

Pripremite dijete na dolazak bebe i neka i ono bude uključeno u porod djeteta, tako da sa vama kupuje stvari za bebu, priprema krevetić, itd. Prisjećajte se sa svojim djetetom kako je to bilo kada ste njega rađali i kako ste bili sretni kada je ono stiglo u vaš dom.

Objasnite djetetu da je novorođenče potpuno bespomoćno, i da je potpuno normalno da se stalno plače, jer je to jednini način na koji pokazuje da mu nešto treba. Nikada, ali baš nikada nemojte svome djetetu govoriti da mora voljeti svog brata ili sestru, vi ste ti koji ih trebate voljeti oboje jednako, i to im pokazati, a ljubav među njima će doći spontano s vremenom.

Uključite svoje dijete u brigu oko bebe, kao na primjer da zajedno okupate ili premotate bebu, ali nikada to nemojte raditi na način da kažete da to mora napraviti, nego samo pitajte da li želi i pohvalite svaku pomoć.

Autor: A.Z., Foto: niderlander/Shutterstock