Pripremanje marmelade

Marmelada, Foto: ANCH/Shutterstock

Marmelade se od davnina koriste u prehrani, a tijekom te povijest malo tko će reći da ne voli marmelade. Još od malih nogu znamo kako je marmelada nezobilazan element svakog kvalitetnog doručka, bilo da ga sami pripremate kod kuće ili da se hranite u hotelima.

Za sve koji ne znaju, marmelada je prerađevina koja se dobiva ukuhavanjem i dodatnim šećerenjem voća. Prvotno se pojam marmelade koristio samo za ukuhane agrume poput limuna, naranče, grejpa ili limete, no danas se radi od skoro svakog voća.

Marmelade se rade ukuhavanjem voća i postizanja idealnog omjera pektina (šećera) i kiseline od voća. Na jednu količinu šećera za želiranje dodajete istu tu količinu voća. Postoje recepti koji se rade i u omjeru 1:2 količina šećera i količina voća. Ova je druga varijanta za one koji vole kiselkastije marmelade.

Prilikom pripremanja ove slastice naročito obratite pozornost na čišstoću prilikom pripreme. Ukoliko ukuhate neko voće koje nije dovoljni oprano, može se dogoditi da se marmelada pokvari veoma brzo pa čak i kada je u pitanju najmanja nečistoća. Osim temeljitog pranja voća prije pripreme, opskrbite se adekvatnim priborom poput kvalitetnih noževa, velikog lonca, staklenkama i kuhačama.

Ukoliko u marmeladi koristite neko tvrđe voće poput jabuka, krušaka ili ananasa, ovo voće prethodno dopola prokuhajte. Na početku pripreme narežite voće i s,mjestite ga u veliki lonac. Dodajte malo limunova soka kako bi voće zadržalo svoju boju. Dodajte i šećera za želiranje i sve dobro promiješajte kako bi voće pustilo malo soka. Kuhajte smjesu dok ne zakipi, a kako ne bi prekipilo, dodajte malo maslaca unutra.

Dok se voće lagano ukuhava vi žlicom mičite pjenicu koja se stvara na vrhu lonca. Kada se marmelada malo zgusnula, maknite je s vatre i njome napunite staklenke koje ste prethodno očistili i pripremili. Na kraju staklenke dobro hermetički zatvorite kako bi imale dulji period trajanja.

Autor: M.T., Foto: ANCH/Shutterstock