Konzerviranje hrane

Zimnica, Foto: monticello/Shutterstock

Od davnina se ulje i ocat koriste kako bi se pomoću njih hrana konzervirala. Sve vrste voća, povća, začinskog bilja, ribe ili sira se čuva u ovoj kombinaciji koja je idealna jer ocat ubija sve bakterije koje bi mogle uzrokovati gnjiljenje, dok je ulje nepropusno za kisik. Postoje mnoge vrste i načini na koje se namirnice mogu konzervirati, a po okusu razlikujemo kisele, slatko-kisele ili slatke.

Slično kao i kod pavljenja marmelade i ostalih konzerviranih slastica, kod konzerviranja u ulju ili octu jako je bitna higijena. Bilo koju namirnicu koju želite sačuvati na dulji vremenski period, prije konzerviranja dobro operite kako nečištoća ne bi kasnije izazvala kvarenje smjese.

Odlučite li se na pripremanje zimnice, posvetite malo vremena raspitujući se koje je ulje ili ocat idealno za vašu vrstu zimnice. Od ulja izaberite ona blago afinirana poput maslinova, suncokretova ili sezamova ulja koja imaju blagi okus. Okus vrlo lako možete pojačati ukoliko u zimnicu dodate neke od preferiranih začina. Kod octa se odlučite za bijeli jabučni ili vinski ocat.

Par savjeta za pipremu zimnice

Kod konzerviranja namirnica, obavezno morate imati na umu kako ne smijete koristiti posuđe od aluminija ili mesinga, jer bi ga ocat moga nagristi. Nakon što priuprema zimnice bude gotova, ona mora odstajati minimalno mjesec dana na hladnom i suhom mjestu, te je tek onda spremna za konzumiranje.

Ukoliko se odlučite za konzerviranje povrća, ostavite ga preko noći u rasolu kako bi izgubilo vodu i na taj način sprječilo razrjeđivanje octa. Prilikom kuhanja odaberite neke od slijedećih začina: papar, češnjak, lovor ili čili. Budite oprezni sa doziranjem i općenito odabirom začina.

Kada se koristi ulje za konzerviranje, ovisno o namirnici koju rabimo, ponekad ćete morati još dodatno marinirati u octu, peći ili soliti. Ako naprimjer želite konzervirati tikvice, naribajte ih na tanko, prokuhajte u smjeci octa i vode (pola-pola), smjestite u staklenke, dodajte širokorezani češnjak, papar i lovor, te do vrha prelijte maslinovim uljem.

Autor: M.T., Foto: monticello/Shutterstock