Pravljenje komposta

Kompost, Foto: Barbro Bergfeldt/Shutterstock

Pravljenje komposta jednostavan je način zbrinjavanja kuhinjskog otpada i istovremeno pravljenja organskog gnojiva za vaš vrt. Kompost možete dobiti na jednostavan način, da prilikom kuhanja odvajate organske otpatke kao što su kora od banane, ljuske od jajeta, ljuske luka i slično u za to posebno namjenjenu zatvorenu posudu.

Imajte na umu kako se u kompost ne treba stavljati korijenasto začinsko bilje, višegodišnji korovi, kao ni ostaci hrane koji mogu privući kukce.

Što su raznovrsniji sastojci to će vaš kompost biti hranjiviji. Nakon što odstoji 3 do 4 mjeseca nastaje svježi kompost koji je idealan za gnojidbu gredica s povrćem. Ukoliko želite da vam kompost potpuno dozrije morati ćete sačekati otprilike godinu dana kako bi on postao taman kao svježa zemlja.

Kao što smo već napomenuli za kompost se trebaju upotrebljavati zdravi organski sastojci koji bi trebali istrunuti u roku od godine dana. Osim otpadaka od voća i povrća slobodno koistite ubruse, papirnate kuhinjske ručnike ili čisti papir, no imajte na umu kako nikada ne biste trebali stavljati časopise tiskane u boji.

Za kompost je najbolje odabrati mjesto koje je u polusjeni jer ako ga stavite na mjesto koje je izloženo suncu može se osušiti. Ukoliko primjetite da se na kompostu skupljaju mravi kompost treba zaliti. Osim dodavanja vode teba se dodavati i kisik tako da unutar komposta štapom probijete rupe sve do zemlje.

Nakon određenog vremena kada kompost počne truliti oko njega možete posaditi mirisne biljke. Zdrav kompost bi trebao mirisati kao svježa šumska zemlja. Postoji nekoliko vsta komposta tako se za velike vrtove preporuča troslojna metoda gdje se u prvom sloju nalaze svježi otpadci iz vrta.

Prije zime taj sloj dodajte drugoj hpi komposta i ostavite ga da sazrije. Iduće zime zreli kompost dodajte trećoj hrpi komposta te je on sada spreman za gnojidbu. Kako biste potaknuli zriobu komposta s vemena na vrijeme mu dodajte gnojavku od maslačka ili koprive, a možete ga obogatiti vapnom koraljnih algi ili kamenim brašnom.

Autor: M.T., Foto: Barbro Bergfeldt/Shutterstock