Pravilan odabir vjenčanice

Biranje vjenčanice, Foto: Lana K/Shutterstock

Još kad ste bili sasvim mali sanjali ste o tome kako ćete jednog dana izreći sudbonosno “da” odabraniku srca svoga. Kada ste malo porasli, san je postao intenzivniji i tada ste znali da taj dan uistinu mora biti poseban. Osim veselih uzvanika, slatke torte i uplakanih prijateljica vjenčanje čini posebnim i vjenčanica, jer u njoj treba zablistati i postati magnetom za svačije oči.

Međutim, pronaći pravu svečanu haljinu u kojoj ćete se osjećati poput princeze iz bajke često je teže nego što se to misli. Iako je izbor vjenčanica doista impozantan i za svaku mladenku se uvijek nešto nađe, valjalo bi pripaziti na nekoliko stvari jer bi one mogle pokvariti dojam koji želite ostaviti.

Visokim, vitkim ženama pristajat će gotovo sve, ali ako ste niskog rasta, trebali biste izbjegavati haljine koje se vuku po podu; u njima biste mogli izgledati nižima nego što u biti jeste. Vjenčanica jednostavnih linija dužine malo iznad koljena, koju čak ni vaša baka neće moći nazvati pretjerano smjelom, ostavit će dojam džepne Venere. Lijepo će vam pristajati i jednostavna haljina A kroja i otvorenih leđa. No, ako se ni po koju cijenu ne želite odreći dužine do poda, izaberite haljinu koja prati liniju tijela. Obujte visoke potpetice i dojam vizualno izduženog tijela bit će postignut.

Upravo suprotno trebali biste se ponašati ako ste krupnije građe. Uža haljina, koja također prati tijelo, ali ga previše ne naglašava, dužine do gležnja učinit će da izgledate vitkije. Izaberite neupadljive dodatke koji će obogatiti haljinu, a neće biti prenapadni. Nabrane, valovite haljine samo će naglasiti vaše nedostatke pa ih izbjegnite. Dobro rješenje je i blagi A kroj s otvorenim ramenima. Maštate li o raskošnoj vjenčanici prepunoj detalja trebali bi uzeti u obzir to da takve haljine doista treba znati nositi. Ne želite li od nje odustati, budite spremni na dobronamjerne kritike;  naoružajte se strpljenjem i krenite samouvjereno dalje, jer ipak je to vaš dan.

Vjenčanica ne mora nužno uvijek biti bijela ili bež. Budite odvažniji od drugih mladenki i u novi život zakoračite u crvenoj, narančastoj ili žutoj nijansi. Za još malo smjelije mladenke niti zlatna boja neće biti previše.

Tkanina od koje je vjenčanica izrađena također je važna za izgled, brojne su se mladenke “izgubile” u teškim materijalima koje su im sputavale kretanje. Udajete li se u toplijem dijelu godine, dobra opcija bit će haljine od krepa i šifona, a za vjenčanje u hladnijim razdobljima trebali bi razmisliti o baršunu ili teškoj svili koja će vas štititi od hladnoće.

Koju god vjenčanicu odabrali nemojte pretjerivati s velovima, šeširima i drugim detaljima jer biste umjesto jednostavnosti mogli stvoriti dojam nakićenog božićnog drvca. A to sasvim sigurno nije ono po čemu bi vas trebali pamtiti okupljeni na najvažnijem danu u vašem životu.

Autor: I.H., Foto: Lana K/Shutterstock