Zaručnički prsten – najljepši poklon za vašu dragu

Muškarac drži zaručnički prsten, Foto: Phase4Photography/Shutterstock

Nema mnogo stvari u životu koje više zastrašuju i uzbuđuju od zaručničkog prstena. Muškarci su prestravljeni pitanjima poput “hoće li joj se svidjeti”, dok žene o njemu maštaju i s nestrpljenjem ga očekuju. No, iznenaditi svoju dragu i pritom imati savršeni prsten, uopće ne treba biti problematično.

Najljepši aspekt kupovine zaručničkog prstena je pronaći savršen stil! Uzmite u obzir želje, ukus i osobnosti. Da li je vaša voljena jednostavna i moderna? Ili preferira starinski stil? Uistinu postoji širok raspon izbora. Nakon što ste izanalizirali sve što se vašoj voljenoj sviđa i nesviđa, otprilike procijenili veličinu ruke i prsta, te uzevši u obzi njezinu osobnost, problema ne bi trebalo biti. Njezini prijatelji (ili rodbina) također mogu biti neprocjenjiv izvor informacija, a možda vam i ona sama usput dobaci pokoji koristan savjet!

Zaručnički prsten u posljednje se vrijeme ukrašava dragim kamenom, obično jednim dijamantom u soliter fasungu koji može biti različitih veličina i cijena. Ako birate ovakav prsten, cijela se stvar svodi na izbor dijamanta i način na koji će biti ufasan montiran, te na izbor materijala od kojeg je prsten izrađen. Veći dio cijene dakle uglavnom diktira dijamant.

U Hrvatskoj se uglavnom bira bijelo zlato, rjeđe platina zbog cijene, naravno. Bijelo zlato će većina zlatara i draguljara preporučiti ako ugrađuju dijamant kvalitetnije boje tj. bezbojan. Prilikom izbora zaručničkog prstena najvažniji jedakle, dijamant čija cijena ovisi o težini, boji, čistoći i kvaliteti brušenja, te manje o obliku kamena, stilu brušenja i eventualnim naknadnim tretmanima.

Kada uspijete uhvatiti sve želje, pronađite dobrog zlatara. Tu veliku ulogu mogu imati poznanstva i preporuke. Preporuča se da izaberete onog zlatara koji nakit izrađuje ručnim radom kako biste bili sigurni da ćete dobiti ono što želite. Na internetu također možete malo pronjuškati i vidjeti ponudu zaručničkog prstenja. Možda naletite upravo na ono što ste tražili.

Autor: I.H., Foto: Phase4Photography/Shutterstock