Pravila intimne higijene

njega tijela

Mnoge žene žive u zabludi vezano za intimnu higijenu i nije čudno što mnoge od njih intimni prostor nazivaju rečenicom tamo dolje jer im je previše neugodno izgovoriti ispravna imena za vaginu. No iz tih razloga žene često vrše neispravnu higijenu intimnog područja što može uzrokovati probleme.

Ono što najviše zabrinjava je to da se zbog neugodnosti ne bave pitanjima kao što su seksualnost, pravilno vaginalno čišćenje, kako zaštititi vaginu od isušivanja, iritacije ili infekcije, a to može dovesti do ozbiljnih fizičkih problema, koji mogu utjecati na spolni odnos. Sljedeći najčešći razlog za posjet liječniku, nakon prehlade i gripe su vaginalni problemi. Čak više od 30% tih posjeta posljedica je nepravilne njege vaginalnog područja ili upotreba nepravilnog proizvoda.

Mnoge žene izbjegavaju posjet doktoru kada otkriju neki vaginalni problem, što najčešće dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Postoji mnogo vrsta gljivica, no ne mogu se sve izliječiti s vaginaletama koje postoje u slobodnoj prodaji. Ponekad te vaginalete uklone svrbež i iscjedak, no ne uspiju eliminarati infekciju, što na kraju rezultira mnogo većim problemima.

Prema nedavnim statistikama, oko 43% žena pati od vaginalne suhoće, što je jedan od najčešćih razloga zašto žene koriste lubrikant ili intimnu hidratantnu kremu prije i tijekom seksualnog odnosa. No ono što većina žena ne zna je da većina lubrikanata i intimnih hidratantnih krema nisu odobreni od strane medicine.

Postoje dvije vrste lubrikanata i krema koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Na izgled su isti, no zapravo su potpuno različiti. Mnogi lubrikanti klasificiraju se u kozmetik te nisu odobreni za korištenje unutar vagine. Drugi su medicinski lubrikanti koji su dopušteni od strane medicine da se koriste unutar vagine. Oni proizvodi koji nisu odobreni za korištenje unutar vagine često ne daju zadovoljavajući efekt i mogu predstavljati veliku opasnost za zdravlje.

Kako bi uklonili neugodu i bol vaginalne suhoće prilikom spolnog odnosa, proizvod morate nanijeti unutar vaginalnog kanala i između vaginalnih usana. Za svakodnevnu vaginalnu higijenu ginekolozi preporučuju pranje bez mirisnih sapuna, jer sadrže okuse i ekstrakte koji mogu poremetiti vaginalnu floru.

Za intimnu higijenu se preporučuje korištenje pH uravnoteženih sapuna. Većina žena troši mnogo novaca za čuvanje svoje ljepote, a samo malo znanja o intimnoj higijeni može donijeti više zadovoljstva u njihov život.

 Autor: A.Z., Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock