SMS poruke su postale način života

Mladi šalju poruke, Foto: Andresr/Shutterstock

Pojavom prvih mobitela prije gotovo 20 godina u Hrvatskoj je nastala prava revolucija u dotadašnjem načinu telefoniranja. Više nismo morali sjediti kod kuće iščekujući sudbonosni poziv ili s nestrpljenjem čekati svoj red na telefon, postali smo slobodni u svakom smislu te riječi.

Možda najrevolucionarnija stvar koju nam je mobitel donio jesu SMS poruke koje su nam omogućile jeftinu, brzu i nadasve osobnu komunikaciju jer je sada naš telefon samo i isključivo naš. Od kratke, jedva sročene rečenice s tek dvije riječi, pa do dugih poetskih uradaka kojih se ne bi posramio svaki iole uspješni književnik, sve to može činiti jednu SMS poruku. Od prvih, stidljivih poruka ograničenih određenim brojem znakova,  za relativno kratko vrijeme stiglo smo do poruka o čijoj dužini više ne boramo brinuti.

Izrazito napredna telekomunikacijska industrija omogućila je da se danas proizvode mobiteli koji podržavaju i najduže poruke. No, ako i nemate takav uređaj, dugu poruku svejedno ćete dobiti, ali kao  niz manjih, kratkih poruka. Slanje SMS-ova posebno je popularno među mladima, koji su čak osmislili i posebni jezik komuniciranja. Jednostavne riječi ili često samo njihova početna slova, tako dobivaju smisao za koji nismo niti slutili da ga imaju.

Poruke su danas više od običnog, jeftinog načina komuniciranja. One su postale način života, bez njih su nezamislive razne obljetnice koje treba čestitati; njima možemo platiti parkiranje, račune,  kupiti kartu u javnom prijevozu i primiti bilo kakvu obavijest iz banke. Putem poruke spremni smo ispričati neki vic ili lakše izraziti ljubav svojoj ljubavi. Možemo ih poslati dok radimo, sjedimo u školskoj klupi ili liječničkoj čekaonici, dok čekamo autobus koji nikako ne dolazi.

Ali, baš kao i sve stvari u životu, i slanje SMS poruka ima svoje nedostatke. I dok smo nekada s oduševljenjem i posebnom pažnjom ispisivali čestitke za različite prigode, danas je to svedeno na puku poruku općenitog sadržaja, lišenu topline i osobnosti.  Unatoč tome, milijuni ljudi dnevno šalju milijune poruka stvarajući tako nevjerojatne profite mobilnim operaterima. U želji da privuku što više novih klijenata operateri u ponudu uključuju opciju besplatnog slanja poruka ili njihovu cijenu svode na svega nekoliko lipa, a nisu rijetke ni ponude kojima se dio poruka može besplatno slati internetom.

Na vama je samo da odaberete kome ćete dati povjerenje za korištenje omiljenog načina komunikacije, bez koje vam život više ne bi bio isti.

Autor: I.H., Foto: Andresr/Shutterstock