Kako napisati otkazno pismo

Davanje otkaza, Foto: Blaj Gabriel/Shutterstock

Promjena posla je veoma važna odluka koja Vam nekada može omogućiti dalji razvoj karijere. Međutim, dobro razmislite da li je u Vašem slučaju tako. Koji su dobri razlozi za promjenu posla?

 • Napredak u karijeri – ako osjećate da na postojećoj poziciji nemate više što naučiti, da ne možete više napredovati, a Vi imate ambicije i potencijal za dalji razvoj, vjerovatno je vrijeme da potražite novi posao. Posao koji će Vam u startu pružiti višu poziciju, veće ovlasti i nove izazove ili će Vas prosto staviti u poziciju da vremenom dođete do tako nečega.
 • Viša plaća i značajne beneficije – naravno da Vam je bitna plaća. Ali prije odluke o otkazu, uzmite u obzir i ostale beneficije koje sad možda imate ili nemate a bitne su Vam. To može biti korištenje službenih vozila, mobilnih telefona, zdravstveno ili mirovinsko osiguranje i slično. Također, bitno je i postojanje i dužina godišnjeg odmora, odnos prema prekovremenom radu i slično. Osvrnite se i na to da li Vam postojeća/buduća firma pružaju šansu za usavršavanje u smislu da Vas šalju na razne tečajeve, seminare i slično.
 • Radna atmosfera – uporedite sadašnju radnu atmosferu i pretpostavite kako će Vam biti na budućem radnom mjestu. Svi znamo da su tokom rada veoma bitni odnosi sa kolegama, pretpostavljenima, pa i opći uvjeti rada koji se tiču opremljenosti ureda i prostora koji treba biti ugodan za rad.
 • Nepoštovanje Vaših ljudskih prava i prava kao zaposlenog – neisplaćivanje plaće, uznemiravanje na radnom mjestu, uskraćivanje prava na odmor i slično su u principu razlozi za promjenu radnog mesta.

Međutim, prije nego što date otkaz, uvijek razmislite o obavezama koje imate prema poslodavcu. Da li postoje otkazni rokovi? Njih treba ispoštovati. Da li imate potipsan ugovor o radu na određeno vrijeme? Da li imate obaveze i radne zadatke koji su u toku? Njih uvijek treba završiti prije konačnog odlaska iz firme, kako biste bili fer prema poslodavcu. I, naravno, nemojte se koristiti ucjenjivanjem otkazom. Možda ste Vi zaista vrijedni firmi i ne bi željela da Vas izgubi, možda mislite da ćete time postići veću plaću ili neke druge beneficije. Nekada to možda i upali ali, generalno, znajte da je svatko zamjenjiv i da se igrate sa svojom pozicijom. Na kraju krajeva, ucjenjivanjem samo pogoršavate odnose sa ljudima sa kojima radite.

A ako ste definitivno odlučili za otkaz, evo nekih savjeta kako to uraditi i kako napisati  otkaz:

 • Pismo treba biti zvanično, kratko i uljudno. Nikada ne znate kada će Vam bivši poslodavac zatrebati, pogotovo ako očekujete da Vam da preporuku.
 • Oslovite poslodavca prezimenom. Time im ukazujete poštovanje.
 • Svrha pisma. Iznesite odmah svrhu pisma – da dajete otkaz i obavezno naznačite od kojeg  datuma je na snazi.
 • Zahvalite se na dosadašnjoj suradnji. Iako možda niste bili prezadovoljni radom u kompaniji, iznesite neke pozitivne dojmove o Vašem tamošnjem iskustvu. Nemate razloga da stvarate sebi neprijatelje.
 • Naznačite ukoliko ste voljni da pomognete kompaniji da Vam nađe zamjenu. Možda im možete preporučiti nekoga ili pomoći pri obuci novog radnika koji treba zauzeti Vaše mjesto.
 • Ne morate objašnjavati zašto odlazite, nemojte izražavati svoje eventualno nezadovoljstvo kompanijom, gdje ćete od sada raditi, koliko će Vam tamo biti viša plaća i slično.
 • Potpis. Završite pismo sa pozdravom “Uz poštovanje” i Vašim potpisom.
 • Koverta. Pismo zaljepite ili zapečatite u koverti, adresirajte na Vašeg poslodavca i uručite mu ga ili osigurajte da mu bude uručeno.
 • Očekujte da će Vas poslodavac poslje toga pozvati na razgovor. Pripremite se za tu mogućnost, kao i za mogućnost da će možda biti nezadovoljan što odlazite. U svakom slučaju, razgovor zadržite na pristojnom nivou.

Foto: Blaj Gabriel/Shutterstock