Što učiniti ako slavina (špina) curi

Slavina curi, Foto: Trista/Shutterstock

Svima nam se ponekad događaju nezgode u kućanstvu, a među najčešće svakako ubrajamo nezgodne s curenjem slavine. Slavina koja non stop curi ili kapa može uzrokovati velike troškove vode u kućanstvu te tvrdokorne mrlje od kamenca. Upravo zbog toga, nastali problem bi trebalo što prije eliminirati. Ne morate zvati vodoinstalatera i plaćati nepotrebne visoke račune. Ovaj problem možete riješiti sami i to u samo nekoliko koraka. U nastavku donosimo kako brzo, lako i jednostavno možete spriječiti curenje vode iz slavine.

Za početak, zatvorite kutni ventil za vodu koji obično stoji ispod sudopera u kuhinji i ispod umivaonika u kupaonici. Nakon toga, slavinu otvorite do kraja. Kod nešto starijih slavina bit će vam potrebna kliješta i ručnik koji će pomoći u otvaranju slavine.

Uzmite odgovarajući ključ pa odvrnite ventil. Ugledat ćete malo brtvu koja s korištenjem postaje porozna pa uzrokuje kapanje ili curenje vode iz slavine. Brtva je pričvršćena maticom te se isto tako mora odvrnuti ključem.

Brtvu je potrebno zamijeniti i sve dijelove vratiti i zavinuti obrnutim redoslijedom. Prije nego što sav posao obavite, preporučuje se da unutarnji navoj namažete s mašću za slavine.

Budite oprezni već kod kupovine slavine. Kupujte što kvalitetnije jer riječ je o predmetu koji ne mijenjate tako često. Raspitajte se unaprijed i kupite slavinu provjerenog proizvošača. Sigurno ne želite svakih nekoliko godina mijenjati slavinu i imati nepotrebne troškove. Isto tako, pazite da se slavina lako može rastaviti na dijelove te da su i oni kvalitetni. Samo kvalitetnom slavinom spriječit ćete česte kvarove i nepotrebno curenje vode.

Autor: M.L., Foto: Trista/Shutterstock