Sigurnost u kupaonici – savjeti, upozorenja i preporuke

Sigurnost u kupaonici, Foto: dcwcreations/Shutterstock

Jeste li znali da svake godine čak 12.000 ljudi doživi nesreću u kupaonici prilikom koje se dogodi pad na sklizak pod ili na stepenice. Padovima u kupaonici najčešće su izloženi djeca i stariji stoga, u slučaju da u vašem kućanstvu postoji netko tih dobi, važno je osigurati kupaonicu. Iako vam se čini da je za sigurnost u kupaonici potrebno uložiti puno truda, vremena i novca, to nije tako. Kupaonicu vrlo lako možemo osigurati u nekoliko koraka. O kojim se koracima radi, pročitajte u nastavku.

Rukohvati za sigurnost u kupaonici

Rukohvati puno znače za sigurnost starijih osoba, ali i djece u kupaonici. Oni mogu pomoći pri podizanju ili spuštanju u kadu. Možete ih postaviti na zidove u slučaju da imate kupaonsku kadu ili u tuš kabinu. Pričvršćuju se vijcima ili ljepljivim trakama. Ljepljivu traku je lakše postaviti jer u tom slučaju nema bušenja zidova.

Okviri oko wc školjke

Kako bi se lakše ustali s wc školjke postoje okviri koji se montiraju oko same školjke. Pratite uputstva za upotrebu ili pozovite profesionalca koji će ih brzo i sigurno namontirati.

Stolice za tuširanje

Ako ne možete stajati u kadi ili u tuš kabini, postoje stolice za tuširanje koje se lako mogu postaviti u kade bilo kakvom oblika. Odlična su pomoć za sve koji ne mogu stajati niti sjediti prilikom tuširanja. Obično su napravljene od plastike i aluminijskih nogu, a neke dolaze odmah i s kotačićima kako biste ih lakše pomaknuli.

Prijenosne ograde

U slučaju da vam je pokretnost ograničena, možete koristiti i prijenosne ograde. Obično se postave dvije noge u kadu, a dvije izvan nje, a ograda dolazi duž cijelog zida kade. Možete ući u kadu tako da sjednete izvan kade na sam rub, a noge povučete preko kade.

Sjedalice za wc školjku

Postoje i sjedalice za wc školjku koje pružaju dodatnu visinu kako biste lakše sjeli i ustali sa školjke. Uz njih ponekad dolaze i rukohvati zbog bolje stabilnosti.

Pomična glava tuša

Uvijek birajte glavu tuša koja se drži u ruci jer je jednostavnije kontrolirati vodu za vrijeme tuširanja. Takva glava tuša se lakše čisti i održava, a gotovo kod svakih možete birati i jačinu mlaza.

Keramičke pločice koje se ne kližu

Kada postavljate keramičke pločice, uvijek pazite da to budu one koje se ne kližu jer ćete tako održati sigurnost kada je pod mokar. Postoje i premazi koji se nanose na pod, a koji mogu smanjiti klizavost poda. Gumene podmetače možete postaviti u kadu ili u tuš kabinu te tako spriječiti klizanje za vrijeme tuširanja.

Osigurajte električne utičnice

Osigurajte električne utičnice u blizini mokrih područja. Postavite na svaku od njih poklopac. A želite li povećati sigurnost, ugradite odmah posebne utičnice kojima se prekida strujni krug ako se prostorija napuni vlagom.

Planirajte sigurnost u kupaonici i spriječite kasnije dodatne troškove. Razmišljajte o budućnosti i planirajte kupaonicu za starije ljude i djecu.

Autor: M.L., Foto: dcwcreations/Shutterstock