Paprenjaci

paprenjaci

Možete li zamisliti Božić bez paprenjaka? Ukusni mirisi cimeta i muškatnog oraščića šire se vašom kućom, lampice titraju i svi su onako posebno blagdanski uzbuđeni. Paprenjaci su hrvatski tradicionalni kolači, a izrađuju se od prhkog tijesta. Oni su aromatični i suhi i najbolje pašu uz topao čaj, kavu ili kakao.

Izrada paprenjaka seže daleko u povijest. Postoji zapisi da su se pripremali još u renesansno doba, a danas se najčešće rade u božićno vrijeme iako nije isključeno niti da se rade kao domaći keksići uz kavu ili čaj.

Da biste pripremili paprenjake, trebat će vam posebni kalupi koje možete nabaviti u svim većim trgovinama. Kalupa ima mnogo i bit će vam sigurno teško izabrati samo jedan. Svi su na svoj način posebni i lijepi.

Za pripremu paprenjaka ne trebaju vam nikakvi posebni i skupi sastojci. Usudili bi se reći da su paprenjaci sirotinjski keksići koji simboliziraju dolazak na svijet malenog siromašnog djetešca. Za njihovu pripremu trebat će vam brašno, med i orasi koji u kombinaciji s mirisnim začinima daju neodoljivi miris i okus paprenjacima.

Provjerite recept za paprenjake u nastavku i uživajte u tradicionalnim keksima.

Recept za paprenjake

Sastojci:

 • 45 dkg brašna
 • 18 dkg masti
 • 15 dkg šećera
 • 15 dkg oraha
 • 1 jaje
 • 3 žutanjka
 • 2 žlice meda
 • cimet
 • klinčić
 • papar
 • muškatni oraščić

Priprema

U brašnu razdrobite mast, dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žutanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraha i papra. Sve to umijesite u prhko tijesto. Već sada vašom će se kućom širiti mirisi ovih aromatičnih začina.

Ostavite tijesto da odstoji oko pola sata na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku, a zatim ga razvaljajte na dasci.

Režite kekse ukrasnim kotačićem ili specijalnim drvenim kalupom za paprenjake. Izrezane paprenjake pecite na namazanoj tepsiji ili na papiru za pečenje oko 15 minuta na temperaturi od 200 do 220°C (473-493 K).

Pripazite da ih ne prepečete jer će onda biti suhi i tvrdi. Stoga, najbolje bi bilo da ih redovito provjeravate u pećnici jer i par sekundi je dovoljno da se prepeku.

Paprenjake kao i sve druge božićne keksiće poput medenjaka ili Linzera, možete pripremiti par tjedana prije i čuvati u dobro zatvorenoj metalnoj kutiji. Vadite ih po potrebi i uvijek pazite da kutija ne bi ostala otvorena da se ne bi osušili.

Danas paprenjaci spadaju i u suvenire pa ako imate priliku svakako ih poklonite nekome u inozemstvo i predstavite kao tradicionalni hrvatski kolač. Svakome bude drago dobiti nešto tradicionalno, a ako se još radi o mirisnim paprenjacima, vaš poklon će sigurno osvojiti.

Blagdani nisu isti bez ukusnih keksića. Za pripremu keksića trebat će vam malo dulje vremena, a i oni su bolji kada odstoje par dana kako bi se tijesto dobro otpustilo. Pripremate li božićne kekse svakako se preporučuje da to bude tjedan dana prije Božića. Pošto mogu stajati, ovako ćete se riješiti jednog dijela posla pa ćete imati više vremena za druge pripreme.

Autor: M.L., Foto: poppet with a camera/Flickr