Sadnja božićne jelke

bozićna jelka

Postoje dva izbora kupnje jelke, jelka u tegli s korijenom i ona koja je odsječena. Odlučite li se za bor u tegli, u nastavku vam donosimo par savjeta kako ga uz pravilnu njegu možete sačuvati i do sljedećih blagdana, a da ga ne vadite iz tegle. Saznajte kako se brinuti o božićnoj jelki.

Osim što kupnjom jelke u tegli tijekom božićnih blagdana imate potpuno zdravu biljku koja se ne suši, nakon blagdana tu istu biljku možete zasaditi u svoj vrt i uživati u njoj.

Najčešća božićna drvca koja ukrašavaju domove su smreke, a zapravo se vrlo rijetko mogu pronaći jelke. To je zapravo jako dobro, jer su jelke neotpornije na uvjete koje pruža grad.

Najjeftinije drvce koje možete kupiti je bijela, obična ili srebrna smreka. Bijela i obična smreka su vrsta smreke koja se najviše prodaje, dok je srebrna smreka najotpornija vrsta smreke, a ujedno je i najljepša.

Srebrna smreka bez problema podnosi presađivanje, pa ukoliko ju ostatak godina želite gledati u svome vrtu, ona je definitivno najbolji izbor. Srebrna smreka ima čvrste, duže i oštre bodlje, a prevladava plavo – zelena boja.

U prodaji se ponekad može pronaći i pokoja jela, a najčešće je to srebrna ili dugoigličasta jela. Ona je jedna od najljepših drvca, a njene grane su srebrno plave ili srebrno zelene boje. Izgleda vrlo elegantno, a otporna je na vjetar, mraz i sušu. Može rasti na svim zemljištima, te joj gradski uvjeti ne smetaju.

Nakon svih blagdana, jelku u tegli treba znati njegovati kako bi ona opstala. Za početak ju iznesite van, kako joj od toplog zraka ne bi počele padati iglice. Padanje iglica loše utječe na biljku, njen izgled, a i umanjuje vitalnost.

Ukoliko imate tih mogućnosti, čim će vremenski uvjeti biti kakvi trebaju biti, presadite bor u vrt. Prilikom sadnje bora u vrt, trebate imati u mislima da će taj bor narasti u veliko drvo, pa pažljivo odaberite mjesto gdje ćete ga presaditi.

Jele i smreke šire svoje korijenje onoliko koliko se prostiru i njihove krošnje, pa prilikom sadnje pripazite da ju ne sadite preblizu nekog objekta. A ukoliko jelku želite sačuvati u posudi do sljedeće godine, za sljedeće blagdane, samo ju presadite u dovoljno veliku teglu.

U posudi u koju presađujete jelku, treba biti dovoljan drenažni sloj, kako se ne bi sprječavalo nesmetano oticanje vode koja je višak. Biljku treba posaditi u mješavinu vrtne zemlje, pijeska i humusa, a omjer treba biti u jednakim količinama.

Neka zemlja u potpunosti ispuni prostor oko korijenja, a nakon što biljku zasadite, dobro ju zalijte. Kupite hranjive tvari u biljnoj apoteci, te biljku redovito nahranite s hranjivim granulama ili štapićima. Jela može izdržati tako još godinu dana, ali sljedeće godine ju obavezno trebate presaditi u vrt.

Kako ukrasiti božićno drvce

Želite li imati prekrasno uređen bor krenite na vrijeme s pripremom za Božić. Važno je da odaberete vidljivo mjesto i gdje provodite najviše vremena. Pazite da se bor ne nalazi preblizu radijatora kako bi što dulje ostao svjež.

Kada ste pronašli odgovarajuće mjesto vrijeme je za dekoraciju. Ukrasi mogu biti razni, pa se tako neki odlučuju za ukrase u obliku bombona ili ručno izrađenih figurica.

Kod ukrasa treba znati koje će boje dominirati. Savjetuje se da se koriste barem tri različite nijanse i da se pazi da se sve boje lijepo nadopunjuju.

Želite li biti u potpunosti opušteni možete se zaigrati do kraja i na bor staviti više boja te tako dopustiti da šarenilo preuzme glavnu riječ. Crvena boja je najpopularnija kada su u pitanju kuglice, trakice i ostali ukrasi. Mnogi se pored crvene odlučuju za zlatnu i plavu nijansu.

Kako bi se cijeli bor sjajio potrebno je krenuti od unutrašnjosti prema van i to prema cijeloj visini. Prije toga provjerite imate li dovoljno lampica i jesu li sve ispravne. Ukrašavanje kreće prvo s lampicama, zatim kuglicama i ostalim ukrasima. Na kraju ne zaboravite na vrh koji će zaokružiti cijelu priču.

Autor: A.Z., Foto: popovich_vl/Shutterstock