Božićni keksi – vanili kiflice, medvjeđe šape, čokoladni keksi

vanili kiflice

Jedno od najvećih božićnih radosti, kako za djecu tako i za odrasle, su zasigurno božićni kolačići i keksi. Bez njih je nezamislivo okupljanje za božićnim stolom. Oni su, između ostalog, razlog zbog kojeg u hladnim zimskim danima postajemo imuni na zimsku depresiju i svakodnevni stres, a u metalnim kutijama prhki keksići mogu dugo stajati.

Uz to što ih non-stop grickamo u blagdansko vrijeme, sve su popularniji i kao slatki pokloni, posebice ako ih zapakiramo u lijepu i prigodnu kutiju. Od božićnih se keksiju čak mogu napraviti ukrasi za bor ili dekoracije za blagdanski stol.

Ukoliko imate djecu, angažirajte ih da vam pomažu! Mališanima je to prava avantura, vrlo rado će zasukati rukave i prionuti na posao, a nema ljepše proslave blagdana od zajedničkog angažmana svih članova obitelji. Kad su djeca mala, i najmanji zadatak pomoći će, između ostalog, u razvoju i jačanju njihovog samopouzdanja, te će potaknuti njihovu maštu.

Mame samo moraju zamijesiti tijesto, a na djeci je sve ostalo. Tijesto s čokoladom, kokosom, lješnjakom, raženo brašno, bijelo brašno, krema s pudingom i pekmezom, modlice na sve strane i brašno po podu, nepresušni je izvor sreće jer i najmlađi članovi obitelji ravnopravno sudjeluju u stvaranju cjelokupnog ugođaja.

Djecu posebno vesele razni oblici keksiju, poput Djeda Božićnjaka ili božićnog drvca, te šarene boje kojima ih možete ukrasiti. Mali kuhari svoje će kulinarske umjetnine ponosno dijeliti članovima obitelji, susjedima i prijateljima.

Osim toga, djeca će biti posebno sretna ako im zadate da naprave što zanimljivije, šarenije i kreativnije kolačiće za Djeda Božićnjaka i njegove sobove, jer, ne zaboravimo, on obilazi cijeli svijet dijeleći poklone i ima priliku kušati najfinije keksiće, te se treba po nečemu istaknuti kako bi bio zadovoljan i svratio nam i iduće godine!

Najpopularniji božićni kolači i neizostavan gost na svakom blagdanskom stolu su vanili kiflice, čokoladni keksi, medvjeđe šape. Božićni se keksi mogu pripremiti čak tjedan dana prije Božića i time možete “ublažite” strku i frku oko pripreme blagdanskih slastica. Dapače, neki keksi stajanjem postaju još finiji, ukoliko ih spremite na neko skriveno mjesto daleko od dječjih očiju!

Foto: Nayashkova Olga/Shutterstock