Osteopatija, preventivna i ljekovita metoda

bol na području ramena
Bol na području ramena, Foto: thumb/Shutterstock

Osteopatija je još jedno područje alternativne medicine koja koristi dodir i manipulaciju kompletnog mišićno-skeletnog sustava za liječenje gubitka mobilnosti struktura organizma poput kostiju, mišića, organa i ligamenata. Ona je ujedno preventivna i ljekovita metoda koja se trudi uspostaviti skladne odnose između brojnih struktura tijela koji utječu na funkcije poput cirkulacije i probavne funkcije.

Osteopatija svojim djelovanjem može utjecati i na neurološke funkcije. Pobornici spomenute metode liječenja uvjereni su u postojanje međuodnosa između mišićno-skeletne strukture i tjelesnih funkcija.

Prema njima, struktura, odnosno sve ono što se odvija između dva kralješka upravlja funkcijom, poput hodanja. Njezin način rada djeluje tako što traži ozljede, zone tijela gdje je došlo do premećaja uobičajenih fizioloških reakcija.

Spomenuti poremećaji koji su posljedica nezgode, nepravilnog držanja i stresa, dobivaju oblik mehaničkih poremećaja koji se odnose na gubitak pokretljivosti zgloba, edema i neuroloških poremećaja.

Što liječi osteopatija?

Osteopatima se obraćate onda kada postoji potreba za ublažavanjem boli koji se javljaju na različitim mjestima mišića i zglobova. To su uganuća, upale tetiva i razni poremećaji kralježnice.

Njih ima više, a podrazumijevaju skoliozu, skoliotičko držanje, kifozu leđa, bolove u vratu, boli u leđima, međurebrene boli, ishijalgija, cervikobrahijalnu neuralgiju i krivi položaj vrata. Kod učestalih glavobolja osteopatija je pravi lijek.

Sa osteopatom se možete povezati i kod problema s uhom, grlom i nosom te bolova u području gornje čeljusti te probavnih poremećaja kao što je začepljenost i proljev. Pomaže sportašima prilikom priprema za svako veće natjecanje.

Svaki tretman započinje procjenom terapeuta, osteopata koji promatra pacijenta u cijelosti i gdje se poziva na cjelokupno poznavanje anatomije i fiziologije. Prvi pregled traje oko sat vremena, gdje osteopat mora pronaći uzrok vaših problema.

Potrebno je podastrijeti sve informacije o svom zdravlju, pa čak i operacije ako ste ih imali. Slijedi klinički pregled od glave do pete. Pregled se nastavlja na liječničkom stolu kako bi mogao otkriti bolne kralješke i mišićne kontrakcije.

Autor: S.Š. Foto: thumb/Shutterstock