Kako doći do Visa?

pješčana plaža na visu
Pješčana plaža na Visu, Foto: Jeremy Vandel/Flickr

Poželite li otputovati do našeg najudaljenijeg otoka i upoznati njegove ljepote, možemo vam preporučiti najbolji način kako doći do Visa. Do njega se dolazi trajektom, ili katamaranom iz Splita. Što se tiče dolaska brodom, treba napomenuti, kako je putne karte moguće kupiti u Splitu, bilo u zgradi trajektnog terminala ili u samom kiosku koji se nalazi neposredno prije ulaza u trajektnu luku.

Što se tiče rezervacije, moramo napomenuti kako za lokalne trajektne linije nije moguća, nego se preporuča dolazak sat vremena ranije prije dolaska samog trajekta. Karte se mogu platiti gotovinom, ili svim vrstama kreditnih kartica.

Što se tiče katamarana, treba znati kako polaze iz Splita, odnosno ispred Lučke kapetanije. Vožnja katamaranom traje 1h i 30 min. Plaćanje karata vrši se u kiosku, dok se na polasku iz Visa, plaćaju u samom katamaranu.

U slučaju da ste se odlučili na dolazak automobilom, kad se iskrcate sa trajekta, bilo bi dobro znati par stvari o ponašanju na otoku. Naime potrebno je znati kako je ograničenje brzine u naseljenim mjestima 40 km/h, dok na otvorenoj cesti iznosi 80 km/h.

Isto tako pripazite na radare i na to da na cijelom otoku postoji jedna benzinska crpka opskrbljena svim vrstama naftnih derivata. Radno vrijeme benzinske u ljetnoj sezoni je od 7 do 21 h, dok nedeljom rade od 9 do 12 sati.

Kad malo bolje pogledate, kojim god prijevoznim sredstvom se odlučili doći, morate sjest na brod i krenut put Visa, što znači ako ste se odlučili na dolazak avionom, najdalje možete do Splita i zatim na trajekt, ili ako ste se odlučili vlakom, opet najbolje je doći do Splita i od tamo birati daljnu liniju za Vis.

Bitno je znati kako Jadrolinija organizira puno linija koje voze u tom smjeru i to dosta često, što je ipak velika stvar budući da je dolazak poprilično ograničen na određene rute. Vis je mjesto koje se isplati vidjeti, pogotovo ako ste ljubitelj prirode i starih spomenika te autentičnog načina življenja, koji će vas zasigurno oduševiti.

Kad se odlučite na polazak, svakako se konzultirajte s prijevoznikom preko kojeg ste odlučili krenuti.

Foto: Jeremy Vandel/Flickr