Homeopatijom do zdravlja

kucna primjena homeopatije

Prije nego se upustite u liječenje kod kuće, uvijek pribavite liječniku dijagnozu u vezi sa simptomima o kojima biste i inače zatražili liječničko mišljenje. Većina se homeopatskih lijekova može lako nabaviti, uglavnom u obliku pilula.

Za ozljede se može upotrijebiti krema za lokalnu uporabu koju treba obilno nanijeti i lagano utrljati. Za manje posjekotine i rane odaberite homeopatsku kremu pod nazivom Calendula (krema od nevena), a kremu Hypercal za ubode kukaca.

Treba znati da homeopat kada vam pripisuje lijek, ne uzima u obzir samo vaše simptome, nego i vaše raspoloženje, osobnost i konstitucijski tip. Kada pođete profesionalnom homeopatu, njega će podjednako zanimati vaša anamneza, vaš karakter, ono što volite i ne volite, kao i sadašnja bolest.

Praktičar, naime, pokušava sebi stvoriti sliku o vašoj ukupnoj naravi ili konstituciji. Potom će pokušati pronaći lijek koji odgovara vašoj konstituciji, a ne samo određenoj tegobi. Konstitucijski se lijek često smatra posebno djelotvornim za kronična stanja, poput artritisa.

Uzimanje homeopatskih pilula – te su pilule slatkaste jer sadrže mliječni šećer (laktozu). Razmak između uzimanja lijeka varira od svakih sat vremena do jedanput na dan, ovisno o vašem stanju. Pilule stavljate na čist jezik, najbolje 15 minuta nakon jela ili pranja zuba.

Neki praktičari tijekom homeopatskog liječenja preporučuju izbjegavanje kofeina jer se njime smanjuje djelotvornost lijekova. Najprije 30 sekundi sišite pilulu, a onda je sažvačite i progutajte.

Kada simptomi počnu popuštati, prestanite s uzimanjem lijeka. Ako se simptomi vrate, ponovno ga uzimajte. Kod akutne bolesti, ako u roku od 24 sata nema poboljšanja, odaberite drugi lijek.

Budući da se homeopatski pripravci upotrebljavaju u tako slabim koncentracijama, mala je opasnost od bilo kakve štete koja bi mogla proizići iz propisivanja prevelike doze. Pripravak, međutim, može izazvati privremeno pogoršanje simptoma prije nego ih počne otklanjati.

Lijekovi od šeste do tridesete jakosti su bezopasni za ve ljude svih dobi, uključujući i trudnice. Dojenčadi i maloj djeci pilulu treba davati sitno smrvljenu u prah.

Autor: S.G., Foto: Jreika/Shutterstock