Osnove juda

Kimono za vježbanje, Foto: Csaba Peterdi/Shutterstock

Cilj juda je “onesposobiti” protivnika pomoću bacanja, zahvata gušenja, poluge na rukama ili držanjem na parteru tijekom 30 sekundi. Ovaj sport, nastavak drevne borilačke vještine džiu-džicu, treniraju mlade osobe i one malo starije te pripadnici oba spola. Odjeća se sastoji od komotnoga dvodijelnoga kimona, koji se zove judogi, a noge su bose.

Gornji dio je pričvršćen pojasom čija boja označava nositeljev rang, počevši od bijeloga za početnike do crnoga za najviši rang majstorstva(dan).

Najbolji način učenja jest upisati se u judo-klub. Ne trebate biti fizički spremni za borbu, ali ako niste vrlo mladi, otidite na liječnički pregled: judo može pogoršati probleme s leđima ili koljenima.

Padovi

Glavni naglasak u judu stavljen je na bacanje protivnika i budući da svaki natjecatelj mora očekivati da će često biti bacan, prva stvar koju ćete naučiti u klubu  jest kako pravilno padati – kontrolirano padanje. To pomaže u prevladavanju straha od bacanja.

Jednostavna pravila za pravilno padanje glase: kotrljajte se što je više moguće; trenutak prije no što padnete na strunjaču, jako udarite slobodnom rukom o strunjaču kako biste umanjili udar i uvucite bradu kako vam glava ne bi trznula unatrag i udarila o pod prilikom udarca.

Bacanje

Pošto ste savladali kontrolirano padanje, možete naučiti neke osnovne tehnike bacanja. Položaj i pravovremenost su važniji od fizičke snage. Bitno je protivnika izbaciti iz ravnoteže. Tehnike bacanja koje ćete primijeniti uvelike ovisi o prilici: tri korisne tehnike bacanja koje početnici uče su osoto-gari, ippon-seoinage i ko-uchi-gari.

Osoto-gari

Kad vaš protivnik krene desnom nogom prema vama, primaknite mu se i desnom rukom ga uhvatite za suvratak u visini njegove ključne kosti. Stavite svoj u lijevu ruku preko njegove desne ruke, hvatajući ga za rukav kimona.

Sad uprite prema dolje lijevom rukom, a desnom rukom prema gore, kako biste protivnika izbacili iz ravnoteže, na njegovu desnu petu. Istovremeno napravite kratak korak lijevim stopalom prema naprijed i približite se vašemu protivniku dok vam se prsa ne dotaknu.

Zamahnite desnom nogom iza njegove desne noge, a potom zamahnite nogom natrag tako da donji dio vašega desnog bedra dodirne donji i dio njegovog i pomete njegovu nogu s poda. Zakrenite gornji dio tijela prema dolje kako vam desna noga ide natrag i gore.

Ippon-seoinage (bacanje ramenom jedne ruke)

Iz frontalnoga položaja, lijevom rukom uhvatite čvrsto protivnikov desni rukav u blizini lakta i pomaknite desno stopalo dijagonalno naprijed. Približite lijevo stopalo, na način da se okrećete od protivnika i savijte koljena.

Istovremeno zamahnite desnom rukom pod pazuh protivnikove desne ruke.Vaš desni biceps mora biti pod pazuhom, a uz povlačenje dolje vašom lijevom rukom njegova će ruka biti čvrsto uhvaćena, što je bitno kako bi bacanje uspjelo.

Kretanjem prema položaju za bacanje, savijte koljena i izbacite svoj desni kuk. Rukama povucite prema naprijed i dolje, savijte tijelo prema naprijed, ispravite noge i zbacite protivnika s leđa i desnoga ramena.

Ko-uchi-gari

Ovo je vrlo brzo izbijanje nogom, koje se primjenjuje kad su noge protivnika u većem raskoraku nego inače. Lijevom rukom uhvatite njegov desni rukav na laktu a desnom rukom suvratak njegovog kimona kod lijeve ključne kosti.

Pomaknite stopala kao da ćete skrenuti lagano ulijevo pa zamahnite desnim stopalom kroz protivnikove noge i povucite taban oštro unatrag uz protivnikovu desnu petu i izbacite  je prema naprijed.

Gurajte prema naprijed i prema dolje objema, rukama i nastavite do kraja, posluživši se vlastitom tjelesnom težinom kako biste ga bacili na strunjaču. Nemojte pasti preko protivnika.

Držanje u parteru

U natjecateljskom judu držanje u parteru moze donjeti pobjedu – protivnika morate držati na njegovim ledima do odbrojanih 30 sekundi. Jedno osnovno držanje u parteru jest kesa-gatame.

Sjednite pored desnoga pazuha protivnika. Čvrsto držite njegovu ruku i glavu. Raširite noge. Poluge na rukama i gušenja, koji se primjenjuju kako bi se protivnika natjeralo na predaju, zahtijevaju stručnu obuku.

Gušenja mogu biti osobito opasna. Mnogi instruktori neće njima podučavati osobe mlađe od 16 godina. Kako biste predali borbu, dvaput lagano pljesnite protivnika ili o strunjaču i vaš vas protivnik mora osloboditi.

Foto: Csaba Peterdi/Shutterstock