Novi Vinodolski – poznato ljetovalište

Rodna kuća Mažuranića
Rodna kuća Mažuranića, Foto: Ante Perkovic/Wikimedia

U poznatom Kvarnerskom zaljevu na čuvenom potezu koji uključuje i Crikvenicu nalazi se Novi Vinodolski koji se smjestio na poprilično strmom brežuljku iznad ušća Suhe Ričine u jugoistočnom kraju Vinodolske doline, a nalazi se na samo 30 km udaljenosti od zračne luke na otoku Krku i 180 km od zagrebačke zračne luke. Smatra se da je baš zbog svog zahvalnog položaja itekako pristupačan vozačima iz cijele Europe.

Novi Vinodolski sastoji se od 20 naselja a to su Bater, Bile, Breze, Crno, Donji Zagon, Drinak, Gornji Zagon, Jakov Polje, Javorje, Klenovica, Krmpotske Vodice, Ledenice, Luka Krmpotska, Novi Vinodolski, Podmelnik, Povile, Ruševo Krmpotsko, Sibinj Krmpotski, Smokvica Krmpotska i Zabukovac.

Odlučite li se na dolazak preporučili bi vam svakako obilazak frankopanskog kaštela za koji se zna da je pripadao porodici knezova Frankopana, a kao takav ostao je sve do 1761. godine.

Nakon smaknuća Franje Krsta Frankopana i Petra Zrinskoga u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine, njihova imanja prešla su u ruke feudalaca. Godine 1865. Ugarska je komora dala Novi zakup barunu Franji Rigoniju, a u tom je primopredajnom zapisniku opisan grad i popisan inventar te se tako se spominju još pivnica i magazin fratra pavlina.

Također vam preporučamo obilazak Lopara gdje jedni tvrde da je bila stara rimska utvrda, dok drugi smatraju da je to bio srednjovjekovni, frankopanski grad.

Bitno je spomenuti kako su ostaci grada Lopara bili dosta dobro sačuvani sve do početka Drugog svjetskog rata. Brojne fotografije potvrđuju kako je grad imao oblik peterokutne građevine koju su s mora branile dvije jače četvrtaste kule, a sa sjevera dvije manje.

Što se tiče smještaja treba spomenuti kako ponuda uključuje brojne hotele, tursitička naselja te apartmane i sobe za preko 10.000 turista dnevno.

U sklopu hotela izgrađeni su brojni sportsko-rekreacijski objekti u koje možemo uključiti vanjske i unutarnje bazene s morskom vodom, saune, ronilačke centre te mnoge druge sadržaje. Tu su i brojni restorani koji će zadovoljiti i one najzahtjevnije gurmane. Stvarno kad pogledate izbora je mnogo.

Autor: S.Š. Foto: Ante Perkovic/Wikimedia