Otok Krk – najveći hrvatski otok

marina na krku
Marina na Krku, Foto: Laslovarga/Wikimedia

Kad pričamo o otoku Krku tada govorimo o najvećem hrvatskom otoku pored Cresa koji je već dulje vrijeme jedno od omiljenih ljetovališta Zagrepčana i turista uglavnom iz zapadnog dijela Europe. Naime radi se o otoku gdje velik broj mjesta nudi zaista bogat izbor sadržaja, a da ne spominjemo blizinu Krka i Zagreba te zračnu luku koja se nalazi na tom otoku, zbog koje je itekako dobro povezan s ostatkom Europe. Pored zračne luke velikom prednosti ovog otoka smatra se i Krčki most koji otok Krk povezuje s kopnom.

Krk je najsjeverniji otok u Sredozemlju isključujući pritom male i nenaseljene otočiće uz zapadnu obalu Istre i sjevernojadransku obalu Italije. Administrativnim sjedištem otoka smatra se grad Krk.

Otok Krk prije svega pripada Kvarnerskoj skupini otoka smještenim u sjevernom Jadranu između poluotoka Istre na zapadu te Hrvatskog Primorja na istoku. Okružen je Vinodolskim kanalom s istočne, Riječkim zaljevom sa sjeverozapadne i Kvarnerićem s jugozapadne strane.

Otok Krk se prije svega odlikuje raznolikošću gdje ne treba posebo isticati kako svako mjesto ima svoje posebnosti, a najveća mjesta su Omišalj, Malinska, grad Krk, Baška, Njivice i Punat.

Naravno svako od tih mjesta ponudit će vam ugodan smještaj, bilo u kampu, hotelu, brojnim vilama i obiteljskim kućama.

Krk je poznat po svojim prekrasnim uvalama, slikovitim naseljima, zelenom unutrašnjosti i umjerenom klimom. Možemo reći kako se svako od većih mjesta na Krku nečim ponosi.

Recimo da je Baška najpoznatija po svojoj prekrasnoj plaži, zatim Malinska koja ima dobru ponudu noćnog života, Krk kao središnje mjesto gdje imate praktički sve što vam treba i prekrasno malo mjestašce Šilo, gdje ćete se odmoriti uz fini izbor restorana na samoj plaži.

Na otoku Krku postoji nekoliko desetaka označenih turističkih staza koje vode kroz šumu i uz more. Podmorje oko otoka Krka dosta je raznoliko i prije svega bogato ribom, stoga na Krku djeluje jako puno ronilačkih klubova. Tijekom ljeta Krk se pretvara u jednu od najprivlačnijih turističkih destinacija gdje svatko može naći odmor po svojoj mjeri.

Izvor: Croatia Advisor  Foto: Laslovarga/Wikimedia