Dan grada Huma

Hum najmanji grad na svijetu, Foto: Ivana1/Wikimedia

Nalazite se u blizini Istre i niste sigurni kamo bi se zaputili savjetujemo vam da krenete prema Humu, a za sve one koji to još ne znaju; radi se o najmanjem gradu na svijetu. Hum će vas ponajviše fascinirati svojim srednjovjekovnim izgledom zbog kojeg ćete pomisliti kako se i dalje nalazimo unutar tamnog razdoblja povijesti.

Svaka ulica, svaki kut ovog grada odaje sjene prošlosti, nekadašnjih vremena i naravno običaja. Ako želite dojam da se nalazite u nekom drugom vremenskom periodu tada se svakako zaputite prema gradu Humu, koji je zaista malen, ali isto tako i poseban.

Hum se prvi put spominje 1102. godine kada su gradske zidine čuvale mjesto od sve češćih prodora Mlečana i Turaka. Nalazi se svega 7 kilometara od isto tako povijesnog grada Roča, a svake se godine na ovom mjestu održava čuvena Smotra rakija gdje možete upoznati proizvođače rakija iz cijele Istre.

Pored ove manifestacije postoji još jedna isto tako zanimljiva manifestacija, a radi se o obilježavanju dana grada Huma. Naime postoji legenda koja kaže da je grad nastao sasvim slučajno. Divovi koji su gradili okolne gradove u dolini rijeke Mirne, odlučili su iskoristiti malobrojno preostalo kamenje i za zabavu izgraditi minijaturni grad.

Zahvaljujući izgledu koji je zadržao unatoč dugom nizu godina koje su proletjele, u ovom se gradu svake godine na dan grada svi muškarci iz župe u gradskoj loži biraju za seoskog poglavara prema starom običaju urezivanja glasova u društveni štap poznatiji kao “raboš”.

Seoski poglavar dužan je brinuti se o svojoj župi, rješavati nesuglasice među stanovnicima i izricati kazne neposlušnima koji narušavaju red u Humu i okolnim selima. Kao kruna svakog izbora slijedi narodno veselje gdje se u netaknutom i bezvremenskom okružju mogu, uz vrhunski pripremljenu hranu, probati i domaće vino i rakija.

Radi se o zaista jedinstvenom događaju gdje se nastoje oživjeti nekadašnja vremena i način življenja, a najbolji način zato je pokušat na zabavni način angažirati sve moguće kako bi barem nakratko vratili nekadašnja vremena.

Autor: S.Š.  Foto: Ivana1/Wikimedia