Otok Žut, raj za nautičare

Otok Žut
Otok Žut, Foto: Roberta F/Wikimedia

Jeste li čuli za ovaj otok zanimljivog imena. Naime, otok Žut nalazi se između Pašmana i Kornata sa površinom od 14,83 km2 i drugi je najveći otok iz skupine Kornatskih otoka sa duljinom obale 44,058 km. Nalazi se u blizini Zadra te dolazi iz skupine otoka gdje se smjestio prekrasni Nacionalni park Kornati sa svojom jedinstvenom florom i faunom. Žut je otok kojeg karakterizira razvijena obala sa brojnim zaljevima kao što su Bizikovica, Pinizel, Bodovac, Hiljača, Sarušćica te mnogi drugi.

Nema stanovnika i veći dio je zarastao u makiju. Osim makije možemo vidjeti masline, smokve i vinovu lozu. Najvišim vrhom otoka smatra se visoki Gubavac koji se nalazi na 155 metara nadmorske visine.

Otok Žut možemo nazvati rajem za nautičare. Marina za prihvat brodova objeručke će dočekati sve one koji je odluče posjetiti. Radi se o marini s oko 120 vezova, što znači da je Žut idealan za sve koji dolaze brodicama raznih veličina. Posebno je zanimljiv onima koji se bave sportovima  na vodi.

U velikoj ponudi mjesta na našoj obali sa ovakvim tipom robinzonskog turizma, svakako možemo ubrojiti i otok Žut. Stalnih naselja nema, već tijekom godine tu povremeno borave ribari i čuvari stoke, uzgajivači maslina i berači smokava s Murtera.

Svakako treba preporučit restoran s vrhunskim ribljim specijalitetima. Radi se o restoranu “Fešta”, a nalazi se u uvali Golubovac između prekrasnih maslina i to uz samu obalu. Što vam još više treba kada ćete, uz finu ribu, moći uživati u prekrasnom pogledu te beskrajnom plavetnilu našeg Jadrana.

Ako želite osjećaj kao da ste zalutali u neki paralelni svemir, gdje ne postoji ništa više osim prekrasne prirode sa maslinicima i velikog plavetnila Žut bi mogao biti idealno odredište.

Otok Žut još je jedna lokacija u velikoj ponudi mjesta na našoj obali gdje se možemo u potpunosti odmoriti i udaljiti od svakodnevnih problema i svega onoga što nosi svakodnevnica.

Autor: S.Š.  Foto: Roberta F/Wikimedia