Namirnice s niskim glikemijskim indeksom

mjerenje glikemijskog indeksa

Glikemijski indeks je vrlo bitan pojam koji nam može pomoći u očuvanju zdravlja, ali i kod mršavljenja. On nam služi kao ravnoteža ili mjera koja nam pokazuje kako se brzo i koliko se visoko može dići razina glukoze u krvi nakon konzumiranja različite vrste hrane.

Pošto se glukoza (šećer) uzima kao vrijednost za određivanje glikemijskog indeksa on nam može pokazati kako će se brzo podići razina šećera u krvi. Na taj način namirnice dijelimo na one s niskim (GI od 1 do 50), umjerenim (GI od 50 do 75) ili visokim glikemijskim indeksom (GI od 75 do 100).

Bilo bi idealno kada bi se naša prehrana zasnivala na namirnicama niskog i umjerenog glikemijskog indeksa, dok bi namirnice s visokim glikemijskim indeksom trebalo izbjegavati ili ograničiti na minimum. Iako to nije baš tako lako, možemo se voditi činjenicom da je ukupni glikemijski indeks obroka manji ako se dobro iskombiniraju namirnice, tj. važno je kombinirati namirnice niskog i visokog GI.

Nakon što upoznamo GI većine namirnica koje koristimo u svakodnevnoj prehrani možemo kontrolirati razinu šećera u krvi i tako preventivno utjecati na smanjenje poremećaja rada srca, možemo smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi, dijabetes i debljinu.

Kod unošenja hrane s niskim ili umjerenim GI duže ćemo zadržati osjećaj sitosti jer se takva hrana duže probavlja, a time ćemo i smanjiti oscilacije razine glukoze. Isto tako kada je u krvi puno šećera, organizam nas tjera na ponovno uzimanje loših ugljikohidrata koji se pretvaraju u mast što pogoduje stvaranju viška kilograma!

Namirnice s GI nižim od 55 trebalo bi svakodnevno konzumirati. Glukozu neće povisiti nemasno meso i riba, povrće, mahunarke, mliječni proizvodi, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, voće i sjemenke (lanene, bučine, sezamove). Važno je napomenuti da se ne trebamo odreći ni čokolade, ali je bitno da se radi o tamnoj čokoladi koja sadrži više od 70 posto kakaa.

Umjereni GI nalazi se u namirnicama kao što su smeđa riža, banane ili džem.

Neke od namirnica koje bi trebalo izbjegavati su gotovo svi proizvodi od bijelog brašna, kolači i razni slatkiši. Također, rafinirane zaslađene žitarice, pečeni krumpir, cornflakes i kokice.

Na kraju, bitno je naglasiti da se dobrom kombinacijom namirnica može na vrlo lak način kontrolirati razina glukoze u krvi. Uz pravilan odabir namirnica tako da u prehrani prevladavaju namirnice niskog ili umjerenog GI, možemo ponekad “zgriješiti” i nutritivno lošim namirnicama.

Autor: M.L., Foto: laola/Shutterstock