Najpoznatije znamenitosti u Dalmaciji

crkva svete marije u zadru
Crkva sv. Marije u Zadru, Foto: Raquel Pedrosa/Shutterstock

Svatko od nas tko je posjetio našu sunčanu Dalmaciju, mogao se uvjeriti kako je to zaista posebna regija koja svojim čarima privlači brojne posjetitelje. Njezina posebnost leži u kombinaciji raznovrsne ponude prilagođene modernom turistu  isprepletene sa nitima povijesne baštine.

Tu ponajviše mislimo na prekrasne plaže, prirodu koja čini dio njihove čarolije te naravno neizostavnu kulturnu baštinu. Budući da se radi o dijelu obale koji ima bogatu prošlost, ne smije se  zaboraviti spomenuti velik broj znamenitosti koje bi svakako trebali vidjeti ako se ukaže prilika.

Želite li da postanemo vaš vodič, uzmite si malo vremena i pripremite se za putovanje. Kada smo već spomenuli znamenitosti tada moramo početi sa Dubrovnikom kao draguljem Dalmacije.

Tu je Stari grad koji se nalazi na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Prvi susret sa zidinama i njihovo istraživanje doživljaj je koji nećete tako skoro zaboraviti.

Naravno da Stradun dolazi u paketu, gdje će vas šetnja vratiti u nekadašnja vremena lokalnog stanovništva. Dominikanski samostan u gradu sa patinom povijesti i tisućama duša koje su kroz njega prošle, još je jedna lokacija koja se ne zaobilazi.

Ovdje se nalazi i impozantna zbirka umjetnina iz 16. stoljeća. Ako vas zanimaju antikviteti i materijalna kulturna baština toplo se preporuča posjet palači Sponza izgrađenoj u renesansnom stilu, gdje se čuva vrijedna zbirka starih rukopisa.

Dioklecijanova palača simbol je grada Splita i predstavlja povijesni trag koji je dao sagraditi sam car Dioklecijan kao svoju rezidenciju. Danas ona nije ničiji dom, već je prenamjenjena u muzej, riznicu izgubljenog doba.

Crkva sv. Donata u Zadru predstavlja arhitekturu iz razdoblja ranog srednjeg vijeka. Svoje početke vuče od 9. stoljeća. Ime je dobila prema biskupu Donatu koji ju je dao sagraditi. Katedrala sv. Jakova u Šibeniku uvrštena je na UNESCO-v popis Svjetske kulturne baštine, a radi se o očaravajučim i jedinstvenim arhitektonskim dostignućima.

Tu su i nezaobilazni nacionalni parkovi gdje se možete osvjedočiti u čudesnu snagu prirode. To su Paklenica, Kornati, Mljet i Krka.

Autor: S.Š.  Foto: Raquel Pedrosa/Shutterstock