Tunel Učka, vrata između dviju županija

zapadni ulaz u tunel
Zapadni ulaz u tunel, Foto: Jarba/Wikimedia

Na najvišoj planini istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj nalazi se tunel koji na neki način predstavlja vrata između dviju županija, odnosno između Istre i Kvarnera. Naime radi se o području na kojem se nalazi prekrasan park prirode koji će vas privući prije svega zbog svog nevjerojatnog položaja. Zbog svoje specifične klime i bujne šumske vegetacije.

Sam park nalazi se na obali sjevernog Jadrana na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana. Kao što možete vidjeti planina Učka nudi brojna bogatstva i tajne ovijene velom prošlosti, nekih minulih vremena.

Na tom jedinstvenom području nalazi se tunel Učka, cestovni podzemni prolaz prokopan kroz planinu Učku na cesti Matulji-Lupoglav. Tunel Učka prolazi kroz planinsko gorje Učka, a spaja Istru i Primorje.

Dugačak je preko 5.000 m, a širok preko 9,oo m. Sadrži velik broj nadzornih kamera, požarne detektore te velik broj vatrogasnih hidranata i SOS stanica. U tunelu se isto tako nalazi i pet ugibališta te tri okretišta.

Prvi automobili prošli su 27. rujna 1981., a 2007. točnije 13. prosinca kroz tunel je prošlo 40-milijunto vozilo, a kako je tunel ujedno i postaja Istarskog ipsilona, za prolaz se naplaćuje cestarina.

Danas se prolaz u jednom smjeru naplaćuje unatoč tome što je tunel financiran obveznicama građana Istarske županije, što naravno izaziva prosvjede brojnih vozača.

Tijekom 2008. i 2009. uloženo je dosta u modernizaciju tehnološki i fizički dotrajale opreme tunela Učka. Tada je ugrađen novi TV sustav s automatskom detekcijom incidenata te novi sustav autodojave i kontrole atmosfere u tunelu. Uz nabavu novog vatrogasnog vozila, opremljen je centar upravljanja tunela i vatrogasni centar.

Treba spomenuti kako kroz naplatna mjesta Istarskog ipsilona prođe velik broj vozila čiji se broj svake godine sve više povećava, što je i normalno obzirom da svake godine dolazi sve više turista, a da se ne spominje činjenica kako velik dio ljudi zbog poslovnih obveza mora svakodnevno prolaziti ovim tunelom.

Tunel Učka unatoč tome što danas postoji više tunela u Hrvatskoj i dalje ostaje fascinantna pojava koja privlači velik broj znatiželjnika, vjerojatno i zbog velikog broja sadržaja koje ovdje možete naći, a naravno pritom se misli na čuveni park prirode.

Autor: S.Š.  Foto: Jarba/Wikimedia