Koje plaže posjetiti na otoku Pagu

glavna gradska plaža
Glavna gradska plaža, Foto: Sobrecroacia.com/Flickr

Pogledaju li se mišljenja koja su dali svi oni što su Pag već posjetili, bilo da pričamo o turistima, ili o turističkim djelatnicima, svi se složili u jednom. Pag je prije svega otok koji nudi nevjerojatne plaže, čisto more te bogatu povijesnu i kulturnu baštinu.

Ne samo što je poznat po gastrononomskim užitcima prožetim specijalitetima obogaćenim domaćom janjetinom i naravno čuvenim paškim sirom, Pag je poznat i po velikom broju plaža čija ljepota najviše dolazi do izražaja zbog brojnih uvala.

Upravo te uvale svojim gostima omogućuju miran i opušten odmor uz čisto more. Otok Pag obiluje pješčanim i šljunčanim plažama koje spadaju među najljepše na Jadranu i naravno sjevernom dijelu Dalmacije.

Kada već govrimo o plažama tada treba izdvojiti glavnu gradsku plažu sa sitnim šljunkom po kojem možete hodati bosi. Ulazak u more je pitom, dakle bez strmina što najbolje odgovara djeci i svima onima koji se vole zabavljati u plićaku.

More na tom dijelu obale je toplo i dosta slano što ga čini posebno privlačnim. Kao veliku prednost treba navesti brojne ugostiteljske objekte u kojima se možete osvježiti, a tu su i drugi sadržaji za djecu. Ne smijemo zaboraviti Plavu zastavu kao dokaz čistoće.

Za sve one koji se smatraju ljubiteljima ludih noćnih provoda preporučamo Zrće, o kojem ne moramo puno pisati, budući da se radi o jednom od najpopularnijih odredišta ovoga djela Europe. Plaža je šljunčana i obogaćena velikim brojem barova, gdje možete ludovati kako po noći, tako i po danu.

Među poznatijim plažama mogu se navesti i: Caska, Straško, Babe, Trinćel, Braničevica, Ručica, Slano, Sveti duh, Bošana, Dubrovnik, Mali Dubrovnik, Stara Povljana i plaža Čista. Čistu možemo svrstati i pod kategoriju uvale, gdje mnogi dolaze kako bi našli mir i kako bi se udaljili od gužve. To je mala plaža od sitnog šljunka.

Zanimljivosti:

  • skupina sjeverodalmatinskih otoka
  • dužine 59 km; nakon Cresa najdulji hrvatski otok
  • širna varira od 1.5 na sjevernoj strani do 9.5 km na južnoj
  • 250 kilometara obale, uz Dugi Otok je najrazvedeniji hrvatski otok
  • 24 naselja, 8000 stanovnika
  • dio otoka pripada Ličko-Senjskoj, a dio Zadarskoj županiji
  • ime potječe iz rimskih vremena, lat. pagus-selo

Autor: S.Š.  Foto: Sobrecroacia.com/Flickr