Jurandvor, dom Bašćanske ploče

crkva sv. Lucije
Crkva sv. Lucije, Foto: Roberta F./Wikimedia

Iako se na Krku nalazi turističko mjesto koje privlači mnogo posjetitelja i prava je turistična meka, Baška nije jedino mjesto koje biste trebali posjetiti povedu li vas noge put Krka. Neposredno prije no što uđete u razvijenu Bašku nalazi se selo Jurandvor.

Iako po veličini ne ruši nikakve rekorde, ipak je neizbrisivo upisano u Hrvatsku povijest. Naime u Jurandvoru se nalazi crkvica sv. Lucije u kojoj je pronađen jedan od najvažnijih artefakata kulturne baštine, Bašćanska ploča. Napisana je na glagoljici oko 1100. godine, a pronađena je tek 1851.

Ona nije bila samo dokument već je imala i pragmatičnu funkciju kamene pregrade kojom se odjeljivao redovnički kor i prostor u kojem je za vrijeme bogoslužja boravio puk. Kako je ovaj spomenik prevrijedan da bi ga se ostavilo na milost i nemilost zuba vremena, danas se u crkvici sv. Lucije nalazi kopija dok je originalna ploča prebačena u HAZU u Zagreb.

Ploča je zanimljiva zbog nekoliko aspekata. Kao prvo pisana je neobičnim prijelaznim oblikom glagoljice iz oble u uglatu i pisana je na hrvatskom jeziku. Spominje se i kralj Zvonimir koji je darovao ovaj prostor benediktincima. Također je značajna jer se po prvi puta u povijesti na ovoj ploči unutar trinaest redaka na hrvatskom jeziku spominje riječ kralj. Povijesničari zasada ovo smatraju najstarijim ovakvim dokumentom.

Bašćanska udolina dobila je je još jedan spomeniik koji stvara nešto nalik na istarsku Aleju glagoljaša. Po krajoliku su razbacani spomenici koji oblikom podsjećaju na slova glagoljaške abecede stoga zateknete li se u ovoj dolini, koja se proteže od prijevoja Treskavca do središta bašćanske plaže držite oči otvorenima.

Želite li dalje nastaviti svoje putovanje nećete morati putovati daleko. Naime od Jurandvora do Baške samo su dva kilometra tako da pustite svojim svrbljivim tabanima da vas povedu dalje u istraživanje ovog zanimljivog otoka.

Autor: L.K. Foto: Roberta F./Wikimedia