Korčula – miris borova i mediteranskog raslinja

Korčula
Korčula, Foto:anjči/Flickr

Na krajnjem jugu u blizini Pelješca nalazi se krasan otok Korčula, koji privlači svojim ljepotama, počevši od Lumbarde i prekrasne plaže Pržine s jedne strane i mjesta Korčula s druge strane. Korčula je otok koji će vas oduševiti iz više razloga.

Korčula se nalazi pored dalmatinske obale preko puta Pelješca, gdje je razvijeno poljodjelstvo, ribolov, brodogradnja i naravno turizam za koji možemo reći kako stvarno cvijeta.

Za Korčulu je specifična mediteranska klima sa prosječnom temperaturom u siječnju od 9,8 stupnjeva celzijusevih, a u srpnju 26,9 stupnjeva celzijusa, sa prosječnom količinom godišnjih padalina od 1.100 nm.

Otok je poznat po bujnoj vegetaciji, odnosno poznat je po velikoj pokrivenosti mediteranskog bilja sa šumom borova. Izgrađen je na dolomitima, odnosno vapnencu. Najrazvijenijim poljem smatra se Blatsko polje koje je ujedno i najveće.

Pored prekrasne prirode, Korčula nam nudi i pogled na par kulturno – povijesnih znamenitosti koje se ne smiju propustiti. Tu posebice treba spomenuti staru gradsku jezgru, čiji tlocrt podsjeća na riblju kost. Možemo reći da se cjelokupna uža jezgra prilagodila tom obliku, gdje se glavna ulica pruža od juga prema sjeveru. Na najvišoj zaravni nalazi se glavni trg kao središte društvenog i vjerskog života.

Zanimljivo kada dođete u samo mjesto Korčulu, primjetit ćete kako je grad opasan visokim zidinama i kulama s kopnene i morske strane, a prvobitno su podignute pri ranoj izgradnji grada, najkasnije u 13. stoljeću.

Vela Luka mjesto je gdje se nalazi Kulturni centar koji je smješten u starom ljetnikovcu Kaštelu sa vrijednom arheološkom zbirkom pretpovijesti iz obližnjeg neolitskog nalazišta, te rimskih lokaliteta. Tu također možete vidjeti zbirku domaćih i svjetskih umjetnika.

Vela Luka poznata je i po Veloj špilji gdje se nalaze brojni dokazi o nekadašnjem prisustvu Ilira i kasnijoj grčkoj kolonizaciji, a neki nalazi nam šapuću i o intenzivnom naseljavanju rimskog stanovništva.

Katedrala sv. Marka jedna je od znamenitosti koja se nalazi u samom gradu Korčuli, gdje je od prvotne katedrale iz 14. stoljeća sačuvano samo apside triju brodova. Gotička građevina završena je potkraj 15. stoljeća u prijelaznom stilu iz gotike u renesansu.

Foto:anjči/Flickr