Meso u raznim vrstama tijesta

hrenovke u tijestu

Nemate li ideju na koji način pripremiti meso, a da nije već isprobano više puta slijedite nekoliko naših recepata u nastavku. Možete koristiti tijesto za savijače, a ideja ima zaista puno.

“Paštetice” na kineski način

Tanko razvaljate tijesto s maslacem, vadite okrugle “krpe”/komade, na polovinu stavite kuglice od nadjeva, rub namažete jajetom, pa pokrijete drugim listićima. Pritisnete ih, zavrnete rubove, pritiskom sastavite/spojite na četiri ugla i pečete na goveđem loju.

Žemičke sa sirom (žemlje)

U tijesto s maslacem napravljeno od 15 dkg brašna dodate nadjev koji se sastoji od izrađene smjese od 5 dkg maslaca, 2 žumanjka, 2 žlice blagog kiselog vrhnja, dodate 7 dkg ribanog parmezana i snijeg od jednog bjelanjka, a ako je previše mekano, malo sitnih mrvica. Hrpice ove smjese stavljate na četverokutne krpice od tijesta koje ste razvaljali u debljini hrpta noža, kutove presložite preko nadjeva da izgledaju kao male “kajzerice” (vrsta žemičke), namažete jajetom, pečete na limu i vruće poslužujete.

Male kobasice od tijesta s maslacem, s nadjevom od mozga

Razvaljate tanko tijesto s maslacem, režete četverokute duljine prsta, na njih nanesete pirjani mozak, omotate male kobasice, poslažete ih na lim, namažete jajetom i pečete.

Tijesto sa kobasicama-pečenicama

Tanke kobasice pečete, skinete im kožicu i izrežete na komade duljine 5 cm. U tavu u kojoj su se pekli dodate malo juhe i soka od pečenja, zakuhate, pa na tome pirjate vlasac, peršun i kobasičice, dok ne nestane soka i kobasičice ne dobiju boju. Sada od tijesta s maslacem režete trake širine 8 cm, namažete ih jajetom, na svaki stavite komadić kobasice, zamotate u tijesto, pa ako malo prelazi rub, odrežete ga i sastavite krajeve tijesta. Poslažete ih na lim tako da krajevi tijesta leže jedan preko drugoga. Do upotrebe ostavite na hladnom mjestu, namažete jajetom i pečete 1/2 sata.

Ili napravite tijesto od 28 dkg brašna sa kiselim kvalitetnim vrhnjem bez jaja, posolite ga i razvaljate, preko njega ravnomjerno posipate 14 dkg maslaca izrezanog na tanke listiće, tijesto omotate, pa razvaljate na traku debljine ruke. Sada tanke sirove kobasice-pečenice režete na komadiće širine palca, također ih umotate u tijesto i lagano pečete.

Male kobasice sa raguom

Na četverokute od tanko razvaljanog prhkog tijesta za “paštete” stavite ragu, omotate ih, ove kobasičice uvaljate u mrvice, pečete na masti i ukrasite peršunom.

Kriške sa kosanim mesom i jelen-gljivama

Preko papira stavite komad razvaljanog tijesta s maslacem, na njega nanesete sirovi nadjev od divljači dodate narezane jelen-gljive, ponovo nanesete nadjev i prekrijete tijestom, tijesto namažete jajetom i pečete. Kad je gotovo, jelo režete na kriške širine dva prsta.

“Zaja”

Tijesto za savijaču napravljeno od 4 dl brašna nakon što je odstajalo tanko razvaljate, polovinu tijesta izrežete na 10 komada, koje poslažete na lim sa rubom, jedan preko drugoga, namazavši pri tom svaki komad rastopljenim maslacem. Zatim namažete nadjev i ostatak mesa također izrežete na komade, namažete maslacem i stavite preko nadjeva.

Nadjev: 1/2 kg sočne junetine očistite od vlakana/žilica, sitno iskosate, dodate luk pržen na maslacu, začinite paprikom i mažuranom (oreganom), posolite i pomiješate sa 1 1/2 dl kiselog vrhnja i 1 žumanjkom. Kad je pečeno, izrežete na komade. Isto se priprema i sa mesom peradi.

“Ptice u gnijezdu”

Velikim kalupom za vađenje uštipaka vadite listove od tijesta s maslacem, a polovinu tijesta oblikujete kao prstene/kolute. Na svaki list, čiji rub namažete jajetom, stavite malo kosanog mesa divljači, pomiješanog sa sardelama i kiselim vrhnjem, te po jednu pticu pečenu na slanini i mrvicama, preko toga stavite kolute i glavu pokrijete komadićem tijesta, koji nakon pečenja skinete. Od drozdevnjaka pečenih na slanini odvojite prsa sa krilima i glavu. Od ostalih dijelova ptica pravite salmi, stavite ga u “paštetice”, a u svaku stavite po jedan topli komad od prsa. Jarebicama skinete i odvojite kosti od leđa, punite ih nadjevom od jetre, ponovo zavežete vrat, da izgledaju kao male divlje patke, parirno ih/tušite i stavljamo na salmi u veće pečene “paštetice”.

Paštetice od mesa ili tijesta s maslacem

Paštetice s kosanim mesom, obično se prave tako da se kalupom za vađenje uštipaka vade listići tijesta, preko njih stavite nešto manje kolute namazane jajetom i pečete, zatim punite kosanim mesom bilo koje vrste i toplo poslužujete. “Paštetice” punite malim raguom (salpicon), kosanim mesom ili pireom od mesa i mozgom.

Ili: pečete male odreske od mlade svinjetine i guščje jetre na maslacu i vlascu, izgnječite ih i ponovo stavite na maslac, dodate sol, začine za paštete i malo vina (madeira), te ovom vrućom smjesom nadijevate/punite vruće paštetice.

Punjeni listići (Paštetice au naturel)

Nazupčanim kalupom promjera 6 cm vadite listiće, dva po dva punite nadjevom od teletine br. 1 , nekim drugim nadjevom ili raguom, rubove namažete jajetom, spojite i izlupkate preokrenutim kalupom za vađenje tijesta, koji ima obim/veličinu nadjeva. Gornju površinu namažete jajetom i brzo ispečete.

Foto: Timolina/Shutterstock